Realitatea TV: Cum a asistat viitorul Patriarh Teoctist la mirungerea Regelui Mihai pe 6 septembrie 1940

Foto: Știri pentru viață

În dimineața zilei de 6 septembrie 1940, Mihai I era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I și uns cu Sfântul și Marele Mir în fața Patriarhului Nicodim, în Catedrala Patriarhiei. În mod uimitor şi paradoxal, la eveniment a asistat şi un alt viitor patriarh al României, informează Știri pentru viață.

Cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai, într-o ediţie specială, Realitatea TV a reluat un fragment dintr-un interviu acordat de Patriarhul Teoctist Cristinei Teleanu pentru emisiunea Realitatea Spirituală. Iată cum îşi amintea ziua încoronării Regelui Mihai PF Teoctist, care în acel moment era student teolog şi diacon la Catedrala Patriarhală:

Am fost și diacon la Patriarhie în viața mea, când eram student la Teologie. Patriarh era Nicodim Munteanu. Regina-mamă Elena venea la slujbă cu pruncul ei, Mihai. Pruncul care nu se astâmpăra, ca pruncii. Nu știa că eu slujeam aici. Când a venit prima oară aici, i-am spus că l-am cunoscut ca prunc. Apoi l-am cunoscut când l-a învestit pe Mitropolitul Moldovei Iustinian Marina, care era să devină Patriarh, la Palatul Regal (n.red. – foto jos). A fost ultimul act ca Rege al României, îi spuneam eu. Eu am această cârjă de la Iustinian, este aceea pe care i-ați dat-o dumneavoastră i-am spus. S-a bucurat, a și lăcrimat aici. Când a mai venit aici m-a rugat să-i mai arăt locurile de aici și să-i povestesc din nou.

Sursa: Știri pentru viață


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?