Solicitare către Ministerul Muncii să retragă proiect OUG

casd.ro

La data de 09.09.2021, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) a solicitat Ministerului Muncii să retragă proiectul de Ordonanță de Urgență prin care introduc noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), deoarece încalcă dispozițiile art. 115 alin. (6) din Constituție.

Solicitarea transmisă:

Având în vedere Comunicatul de presă din data de 07 septembrie 2021 intitulat ”Ministerul Muncii și Protecției Sociale introduce noi măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile din centrele de servicii sociale”[1]

Prin prezenta vă aduce la cunoștință următoarele:

Potrivit art. 115 alin. (6) din Constituția României:

Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

Proiectul de OUG la care face trimitere Comunicatul de presă din 07.09.2021 impune, pentru accesul în centrele de servicii sociale sau pentru desfășurarea activităților care presupun contactul cu beneficiarii, obligativitatea prezentării de către angajații autorităților administrației publice locale și furnizorilor de servicii sociale publici și privați: fie a dovezii vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie a dovezii unui rezultat negativ al testării, fie a confirmării faptului că au avut boala.

Aceste dispoziții din proiectul de OUG afectează dreptul la viața privată prevăzut de art. 26 din Constituția României și dreptul la muncă prevăzut de art. 41 din Constituția României.

Drept urmare, nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență care să conțină asemenea prevederi, art. 115 alin. (6) din Constituție conținând dispoziții exprese în acest sens care interzic adoptarea unei Ordonanțe de urgență.

Față de cele menționate anterior, vă solicităm retragerea proiectului de OUG la care face referire Comunicatul de presă din data de 07.09.2021, deoarece el a fost întocmit cu încălcarea dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituție.

[1] http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6400-cp-masuri-protectie-pers-vulnerab-centre-serv-soc-07092021?fbclid=IwAR3JVJ6qFnVuVxJcLcF1dq95iBfGeT0CSya4cf0JPYsZi5Uhp4lF876bb80

C.A.S.D.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?