Fostul deținut politic, Grigore Pepene (96 de ani), prezent, marți, la comemorarea de la fosta colonie de muncă de la Baia Sprie

Marți, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, a avut loc comemorarea foștilor deținuți politici închiși, în anii ’50, în colonia de muncă de la Baia Sprie, la eveniment fiind prezent și fostul deținut politic Grigore Pepene, astăzi în vârstă de 96 de ani.

Grigore Pepene, născut în Vrancea, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în anii ’50, pentru că a luptat ca partizan în munți împotriva regimului comunist, scrie Ziarul MM.

În fața mulțimii adunată la troița și paraclisul închinat deținuților anticomuniști din Baia Sprie, Grigore Pepene a vorbit despre câteva din cele petrecute aici în anii de tristă amintire.

Fostul deținut și-a amintit de momentul când preoții au fost băgați la izolare, pentru că au sărbătorit Învierea Domnului, în timp ce se aflau în subteran.

„Dacă i-au băgat la izolare, ce au câștigat? Au câștigat o grevă de 10 zile, că noi am intrat în grevă, am spus gata. La stânca de sus, cum urci spre mină, ne-au scos noaptea, dormitor cu dormitor, și ne-au dus în fața plutonului de execuție. Noi am spus că o să tragă, dar nu ieșim din grevă, întâi să iasă preoții, să-i vedem, și pe urmă ieșim și noi. Și n-am ieșit. 10 zile n-am mâncat nimic. Au ieșit vreo trei, patru, dar oameni bolnavi”, a povestit Grigore Pepene. (…) – integral pe RostOnline.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Author: d.mediartt

În slujba Adevărului nemitarnic

Lasă un răspuns