HATUN TASH: APOSTOLUL CREȘTIN LA MUSULMANII DIN MAREA BRITANIE

twitter.com/afagerbakke

A fost amenințată cu moartea de multe ori, agresată fizic de multe ori, tăiată cu cuțitul de câteva ori, arestată și ținută în închisoare ore întregi de multe ori. O dată, fiind lovită în braț, îi curgea sângele, dar încă propovăduia Evanghelia musulmanilor din Marea Britanie, fiind ținută în picioare de bărbații care o ascultau. Fosta musulmană convertită la creștinism, Hatun Tash, a convertit la creștinism peste 1000 de musulmani din Marea Britanie, printre care și 17 imami. [Link: God’s Firebrand: An Interview with Hatun Tash / Jăratecul lui Dumnezeu: Un interviu cu Hasun Tash: https://estheroreilly.substack.com/…/gods-firebrand-an…]

Femeie care, întocmai ca apostolii, propovăduiește creștinismul musulmanilor

Hatun Tash este, putem spune, femeia care, precum apostolii creștini de odinioară, încreștinează musulmanii din Marea Britanie. O femeie mică de statură, de nu mai mult de un metru și șaizeci de centimetri, creștină de origine pakistaneză, Hatun Tash a făcut mai mult pentru răspândirea creștinismului în Marea Britanie decât oricare preot ori pastor anglican ai anilor noștri. Propovăduiește Evanghelia în spațiul public, nu într-o încăpere, ci într-o biserică-agora impozantă unde poate fi în siguranță, înconjurată de oameni care o înțeleg. Propovăduiește într-un mediu ostil, unei audiențe și unor grupuri împietrite care și-au pus în minte distrugerea creștinismului și care, împlinind vorba cu fapta, ucid mii de creștini anual în toată lumea.

Inevitabil, te întrebi: unde sînt bărbații? Unde sînt cei cărora le-a fost încredințată Evanghelia, cu instrucțiuni specifice să o propovăduiască și să vorbească despre Iisus Hristos în toată lumea? De ce nu auzim despre bărbați care ies în spațiul public și propovăduiesc Evanghelia unor mulțimi ostile? Curios, majoritatea foștilor musulmani despre care citim că fac misiune în lumea musulmană din Occident sînt femei, printre ele tinere din Iran convertite la creștinism. Una dintre ele este și Anahita Parsan, convertită la creștinism în Suedia cu mulți ani în urmă și care, la rîndul ei, a convertit la creștinism mii de musulmani. [Recomandam recenzia cărții lui Parsan, publicată în 2017, Stranger no More: https://moonglotexas.com/…/book-review-stranger-no…/]

De ce nu auzim despre bărbați care fac la fel? Bărbați care să „întreacă“ femeile în rîvna pentru evanghelizarea celui mai neevanghelizat grup din Europa: musulmanii. Această observație se aplică, din nefericire, și României.

Cine este exact această femeie-apostol creștină printre musulmanii din Marea Britanie, Hatun Tash? Este femeia care, din 2013 încoace merge, aproape zilnic, la Speakers’ Corner (Colțul Vorbitorilor) din Hyde Park (Londra) unde vorbește, din nou și din nou, despre Hristos, nu profetul musulman, ci adevăratul și unicul Fiu al lui Dumnezeu.  Tash este o femeie fără teamă. Jurnalistul Esther O’Reilly o numește “the most fearless critic of Islam in the world today …” / „cel mai temerar critic al islamului din zilele noastre…“ Nu critică islamul cum o fac seculariștii, sau, mai bine zis, aceia dintre ei care încă îndrăznesc să critice islamul. Combate islamul cu Evanghelia, cu Adevărul, vorbindu-le musulmanilor despre Biblie și despre Iisus Hristos.

Strategii de evanghelizare

Și-a început activitățile evanghelistice în 2012, în relațiile cu prietenii. Convertită la creștinism și botezată în Biserica Anglicană, în ultimii ani Tash s-a îndreptat mai mult spre zonele evanghelice din Londra. Biserica Anglicană nu îi mai priește, zice ea, din cauza secularizării ei rapide și a distanțării ei de Adevărul Evangheliei.

La început, Tash practica mult rugăciunea, stînd în fața moscheilor și rugîndu-se ore în șir. A fost mult inspirată în acțiunile ei evanghelice de un pastor american pînă în 2017 cînd pastorul s-a reîntors în SUA și ea a rămas singură. De mulți ani, zilele ei sînt identice: zilnic vestește mesajul mîntuitor în Hyde Park, iar în zilele de închinare, merge la moscheile din Marea Britanie, stă în fața clădirilor și rostește mesajul lui Iisus Hristos.

La început, musulmanii au crezut că e nebună. Până când a început să le spună că se închină unui profet fals / false prophet, unui „pedofil“. În timp și-a modificat mesajul pentru a atrage atenția celor din jurul ei. La început ținea pancarte cu mesajul “Christ loves you” / „Hristos te iubește“, dar acest mesaj nu a atras atenția. Cînd, însă, a început să critice esența islamului, oamenii s-au oprit uimiți, întrebând-o “what’s wrong with you sister?” / „nu te simți bine, soră?“

Cu timpul, Tash a început să-i provoace pe musulmani la dezbateri privind credința lor. Unii imami au invitat-o la discuții, sperând să o aducă înapoi la islam. Tash, însă, rămânea persistentă pe poziții: „Mohamed este un profet fals“; „Mohamed a fost un pedofil“; „Islamul este o religie falsă“.

Musulmanii încep să se convertească

Încetul cu încetul zeci de bărbați au început să se strângă pe lîngă ea în interiorul moscheilor, inclusiv imami. În martie 2020, înainte de lockdown, săptămînal ținea studii despre creștinism (Bible studies) cu pînă la 800 de musulmani. Tash era surprinsă de lipsa de cunoștințe a musulmanilor despre religia lor și de inabilitatea imamilor de a-și apăra religia ori de a-și explica credința.

„Există o singură Biblie, spunea Tash, dar 26 de Coranuri și altele încă se scriu“. Prin asta, Tash explica musulmanilor că, spre deosebire de Biblie, există 26 de versiuni diferite ale Coranului. Nu există o versiune finală. Încă se descoperă manuscrise vechi de mai bine de 1000 de ani, scrise de „sfinți“ ori „teologi“ musulmani despre care nu știa nimeni pînă acum.

[NOTĂ: Saci întregi de astfel de manuscrise au fost găsiți în Yemen ascunse în zidurile unei case vechi]

Autoritățile islamice încă citesc aceste manuscrise pentru a determina dacă să fie incluse în Coran sau nu.

“Your Koran is full of holes” / „Coranul vostru este plin de găuri“, a început să strige Tash pentru a atrage atenția musulmanilor. „Mesajul Bibliei este consistent, mesajul Coranului nu“, le spune ea. A făcut 26 de găuri într-un Coran, pe care îl ținea deasupra capului să-și ilustreze mesajul. Un bărbat i-a furat Coranul cu găuri și Tash și-a făcut altul. Reacția musulmanilor a fost și rămîne în general ostilă. Primește, zice Tash, 500 de mesaje electronice pe zi, majoritatea covîrșitoare dintre ele fiind ostile / ”hate mail”. Incidente frecvente se petrec și la Speakers’ Corner. Cînd vorbește o păzește poliția. De multe ori a fost amenințată cu moartea de musulmanii trecători.

Uneori, unii bărbați trec pe lîngă polițiști și o scuipă, o îmbrîncesc, ori o aruncă la pămînt. De cîteva ori a fost lovită cu cuțitul și tăiată. O dată a început să-i curgă sîngele, dar a refuzat să fie dusă la spital. Doi bărbați au ținut-o în picioare să poată vorbi. A continuat să vorbească pînă a început să amețească, moment în care a fost dusă la spital.

Cu o altă ocazie, un bărbat și-a deschis fermoarul și și-a expus organele genitale. Alții i-au rupt microfonul. Într-o situație extremă, mărturisește Tash, “they tried to chop my head off “… / „au încercat să-mi taie capul…“ Nu de puține ori a propovăduit Evanghelia și în ploaie, uneori doar înaintea unei singure persoane, ori dinaintea acelora care alergau să se adăpostească. Tash a fost arestată de multe ori și reținută pînă la 23 de ore de fiecare dată. Conform legilor britanice, în cel mult 24 de ore persoanele arestate trebuie oficial acuzate de o infracțiune anume. În cazul ei, nu a încălcat nicio lege, dar abuzul poliției, spune ea, era desemnat să o descurajeze să mai propovăduiască. În final, zice ea, problemele cu care se confruntă sunt incidente mici, puse lîngă obiectul suprem: “they have to turn to Lord Jesus Christ” / „trebuie să se întoarcă la Domnul Iisus Hristos.“

Text corectat gramatical și stilizat după acela primit de la ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA (Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti, Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082 www.alianta-familiilor.ro) datat 16 răpciune 2021


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns