Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune
de Johnny Ciatlos Deak

Nevoia de iubire, de  auto cunoaștere, de autodepășire sunt prezente pe parcursul vieții mai mult sau mai  puțin conștient, în fiecare dintre noi.  Fie că  vrem sau nu vrem să observăm sau să recunoaștem, ele există.
Distinsa scriitoare  canadiană de origine română, doamna Mara Popescu Vasilca pune pe tapet aceste nevoi și le dezbate meticulos, cu multă ingeniozitate în colecția sa de romane „Dragostea, arzã-o-ar focul”.


Privind prin oglinda venusiană a  vieții,  sufletul doamnei Mara Popescu Vasilca  vibrează cu un suflu zeiesc și tresaltă de iubire învolburată alături de personajele sale cărora le dă viață, însuflându-le spirit, dorintă, pasiune, trăiri înflăcărate și sentimente din cele mai  reale,umane,  sincere și adevărate. Inspirația sa este binecuvântată cu o puternică și prolifică  forță a talentului  creator, încondeind  valuri și spume de emoții viu colorate, veridice și convingătoare!
Contrar altor romane cu același volum de pagini, care  văd lumina tiparului într-un  an sau chiar mai mulți, romanele doamnei  Mara Popescu Vasilca sunt scrise cu patos livresc  și cu  o incredibilă vervă creatoare într-un timp foarte scurt, de numai câteva luni, unul după altul, dezlănțuindu-se narativ și curgând de la sine asemeni unei tumultoase cascade de îndată ce se află la biroul său de scris.

Scriitoarea Mara Popescu Vasilca  a publicat primul său  roman în anul 2018  și de atunci a reușit  să  se impună pe scena literară românească prin șase romane de excepție cuprinse în colecția „Dragostea, arzã-o-ar focul”, romane care au atras rapid atenția cititorilor și care au  stârnit interesul cronicarilor și criticilor literari din țară și de peste hotare. Personajele sale principale Paula, Bianca, Catia,Vanda, Nora și Ursula sunt femeile ale căror nume le găsim inserate în titlurile romanelor sale: ”Paula, o iubire târzie”, ”Bianca printre castele de nisip”, ”Catia , gustul amar al trădării”, ”Vanda, între dorință și rațiune”, ”Nora, în căutarea identițătii”,”Ursula, o mamă judecată de copii”, care trec prin încercări diverse și care iubesc, luptă și înving în cele din urmă pentru că așa cum spune scriitoarea: ”orice este posibil”, ”nu trebuie să batem în retragere și să nu uităm să iubim”.

Am fost curios să o întâlnesc pe  această Zeiță a romanului  de dragoste  iar întâlnirea cu domnia sa  mi-a confirmat neîndoios faptul că  aceste scrieri nu pot să vină decât dintr-un suflet altruist și exuberant  și dintr-o inimă plină de iubire și înțelepciune! O doamnă fină și sensibilă, elegantă și  delicată  care dă culoare iubirii în toate formele sale, apăsând pe  butoane răscolitoare ce au menirea să aprindă filamentele sufletului, să înnobileze și să ofere experiențe, vibrații dintre cele mai  înalte și magistrale satisfacții cititorului.

Autoarea Mara Popescu Vasilca dăruiește cititorilor din experiențele sale de viață, din întâmplări trăite sau povestite de alții, le îmbracă în voalul iubirii le pudrează cu praful celest al harului scriitoricesc cu care a fost înzestrată  și le servește spre desfătare  pe tăvi de argint, cititorilor români din lumea întreagă.
Bogăția sufletească absolut incredibilă și generozitatea împărtășirii experiențelor  de viață acumulate, se face simțită  în  fiecare dintre romanele colecției „Dragostea, arzã-o-ar focul” unde  așază și rânduiește cu multă eleganță și atenție acordată fiecărui detaliu, pas cu pas,  fire de povești de viață.
Cu o energie fluidă debordantă , demnă de invidiat , o tenacitate feroce și o exuberanță magnifică,  îmbinate printr-o concordanță perfectă ce funcționează la cote maxime, scriitoarea Mara Popescu  Vasilca înzeiește  filă după filă, capitol după capitol,  roman după roman, cu  lecții de iubire!

Viața fiecăruia dintre noi  este călăuzită de un flux infinit și nesecat  de  iubire pentru că am fost creați  din iubire, să  trăim prin iubire, să ne hrănim și să ne adăpăm cu iubire, să dăruim și să primim iubire. Chiar dacă  suntem mai  norocoși sau mai puțin norocoși,  trăind sau doar visând la  povești de dragoste ardentă, le putem savura  primind  în dar aceste buchete de arome parfumate prin intermediul lecturii romanelor Marei Popescu Vasilca.
Dragostea pătimașă și iubirea solară sunt prezente în viețile personajelor sale care trec prin întâmplări obișnuite sau inedite, experimentând  stări sufletești care tulbură și zdruncină până și  o inimă  împietrită. Astfel  cititorul se regăsește  în  viețile acestora  și intră mai ușor în pantofii personajelor  ajungând  să se identifice  cu ele creându-se o simbioza cosmică  ce-i induce  necesitatea și  nerăbdarea de a continua lectura  și a afla  povestea mai departe.
Relațiile interumane sunt foarte  atent dezbătute în cărțile  sale,sculptând și modelând cu arta  unui bijutier iscusit detalii ale trăirilor și frământărilor  interioare ale personajelor, acoperind astfel  o vastă gamă de caractere  umane, stiluri de viață și  tipuri de gândire. Romanele sale tratează subiecte și probleme reale ale societății moderne de azi făcând cititorul să fie interesat  și atras de lectură.
Scriitoarea Mara Popescu Vasilca știe să scrie, știe să clădească solid o poveste, știe să scoată la lumina bobul de grâu dintre neghine surprinzând și punând în fața cititorului situații dintre cele mai diverse și mai neașteptate. Caracterul personajelor sale nu este zugrăvit în alb și negru ci este colorat în diverse tonuri și nuanțe. Apar lucruri incredibile ce păreau de neconceput până atunci în viața protagoniștilor, continuând să evolueze pe scenă până la lăsarea cortinei.
Romanele sale profund psihologice, te obligă să meditezi, să gândești, să vezi și să accepți că există și cealaltă parte a monedei, sugerând că lucrurile nu sunt întotdeauna  ceea ce par a fi  și astfel trebuie să judeci, să analizezi  prin prisma proprie, ca mai apoi să înțelegi și să pătrunzi în esența personajului  dezlegând  noduri și descurcând firele țesute cu măiestrie de scriitoare.

Întreaga colecție  „Dragostea, arzã-o-ar focul” cuprinde  povești de viață cu personaje foarte bine creionate psihologic și care  trec prin experiențe, întâmplări  și situații mai mult sau mai puțin acceptabile din punct de vedere moral, etic, social , cultural sau religios.  Tocmai abordarea  francă a acestor  povești de viață din interiorul lor o face specială pe scriitoarea Mara Popescu Vasilca care nu  judecă și  lasă cititorul să aleagă, să  hotărască , să disece și să decanteze  binele de rău, iubirea de ură, dragostea adevărată de pasiune și instinct.
Caracteristica predominantă  a  acestor romane o reprezintă pozitivismul  pe care îl lasă  fiecare dintre romanele sale,  speranța în bine,  motivația  și curajul de a merge mai departe,  dorința și voința de a realiza ceva, de a crește, de a  se autocunoaște,  precum și nevoia sangvină și absolută de iubire.

Deși scriitoarea  Mara Popescu Vasilca a declarat în mai multe rânduri că romanele sale cuprinse in colecția „Dragostea, arzã-o-ar focul” sunt ”despre femei  și pentru femei”,cred totusi că această colecție se  adresează în realitate  ambelor  sexe, pentru că ele conțin întâmplări, situații și povești de viață  din care avem cu toții de învățat.
Dar să nu uităm  că cea mai importantă lecție pe care o primim din aceste romane este lecția iubirii înnobilatoare și înălțătoare, lecție scrisă din iubire de oameni și din iubire de viață de această Zeiță a romanului de dragoste plină de înțelepciune, distinsa scriitoare Mara Popescu Vasilca!


Johnny Ciatlos-Deak, Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, Senior Editor  Globart Universum Publishing House, Canada


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns