Marinela Strîmbulescu: Regina Maria a promovat costumul popular, ca un simbol al regalității românești

Cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, Filiala Gorj a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei a colorizat mai multe fotografii în care Regina Maria, alături de fiicele sale, Ileana, Maria și Elisabeta, nora Elena, poartă costume populare. Peste ani acestea au devenit un simbol al regalității românești, iar astăzi ia tradițională, cămașa cu altiță, are șanse să ajungă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

29 octombrie. 146 de ani de la nașterea Reginei Maria a României

Am România în gânduri, inimă și suflet”, mărturisea Regina Maria. A crezut în România modernă și unită, iar patriotismul ei trebuie să fie un model și o sursă de inspirație pentru noi toți. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române. Apoi a cucerit Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. Regina Maria rămâne în istorie prin devotamentul său pentru români.

(…) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasa țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.” – Regina Maria a României.

A iubit țara atât de mult încât a binecuvântat-o în Testamentul ei. Să avem încredere că durerile ne vor întării, iar bucuriile nu vor întârzia să apară! Avem astăzi mai mult decât oricând nevoie de exemple și modele care vin din trecut. Avem nevoie de rădăcini puternice care să ne amintească de cei care au crezut în viitorul acestei țări. Să nu întoarcem pagina trecutului, pentru a rămâne fără prezent. Viitorul este de partea celor care își cunosc istoria și valorile țării din care fac parte. „Refuz să mă las înfrântă sau să mă simt înfrântă până nu mi s-a smuls şi ultima fărâmă de speranţă”. Gândurile Reginei Maria să ne însoțească în aceste vremuri de încercare. Nihil sine Deo!

Marinela Strîmbulescu


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns