Să nu ne uităm vitejii!
Azi se împlinesc 17 ani de la moartea Lucreției Jurj. A stat 4 ani în munți fiind partizan în Grupul Șușman din Apuseni. A fost condamnată de Tribunalul Militar Oradea la muncă silnică pe viață și a făcut 10 ani de închisoare politică. A supraviețuit comunismului și ne-a lăsat una dintre cele mai valoroase și tulburătoare mărturii despre rezistența anticomunistă din munții României.
„Dorința mea după revoluție o fost să fac cunoscut cine am fost noi cei din Grupul Șușman. N-am vrut să vorbesc atât pentru mine, mai mult m-am simțit obligată în așa fel încât să știe lumea de Șușmani, de cei care o pierit. N-am vrut să rămână fără să se știe cine o fost, de ce o fost fugiți și ce-o făcut. Pentru asta m-am zbătut, să-i scot și pă ei la lumină, să vorbească cineva de ei. Era păcat să nu să știe, că tătă lumea s-ar fi întrebat: De ăia nu vorbește nimeni, oare cum s-o prăpădit? Ce s-o ales de ei? N-ar fi știut nimeni cum o dispărut. Suntem datori să ne amintim de ei că, Doamne, mult o suferit. De multe ori erau necăjiți și plângeau. O fost vremuri grele să fii tăt timpu hăituit de Securitate și să umbli cu ranița în spate după alimente, prin frig și prin ploaie…”.
.
Când s-a născut, pe 2 octombrie 1928, Lucreția părea a fi hărăzită pentru o existență simplă, așezată sub semnul normalității, al anonimatului. Dar voia „ursitoarelor”, ca multe altele în țara noastră, a fost nesocotită și deturnată prin instaurarea comunismului. Cu adevărat, tragedia comunizării României a schimbat radical soarta Lucreției. Dintr-o femeie obișnuită, care avea vocația de soție devotată și mamă iubitoare, a devenit, dincolo de orice dorință a sa, o figură importantă, tragică și emblematică a rezistenței anticomuniste românești. Viața ei, așa cum a fost, a luat forma unei povestiri pilduitoare, deopotrivă răscolitoare și fascinantă, despre iubire, suferință, putere de sacrificiu, curaj, onoare, eroism. Totodată, biografia Lucreției este o mărturie puternică și memorabilă cu privire la caracterul profund distructiv al totalitarismului comunist și al conținutului ideologic din care acesta s-a inspirat și hrănit: marxismul, leninismul, stalinismul.
Emilia Susman, Versantul Partizanilor
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook