Gorjule, Mândrule! Steagul de pe Dealul Cucilor

Dealul Cucilor îl regăsim și astăzi, deși acoperit mai mult de pădure, poziționat în partea de răsărit a comunei Prigoria-Gorj. În a doua jumătate a sec. al XIX-lea, conform împărțirii administrative din acele vremuri, dimpreună cu localitățile care îl tutelau, făcea parte din fosta plasă Amaradia. Se continua și dincolo de arealul comunei Prigoria, dar avea însă o altă denumire, i se spunea Piscul Ungureanului și forma o parte din malul stâng al Câlnicului.

Interesant este că din anul 1866 a fost „rebotezat”, în bășcălie, cu denumirea de Dealul Cucilor-cu Steagul furat (!). Cum s-a ajuns totuși, la această denumire batjocoritoare? Păi, tocmai în acel an 1866, proprietarul care îl stăpânea a luat decizia să-și hotărnicească moșia, iar inginerul hotarnic a așezat, cum era și firesc în astfel de demersuri, pe marginea acestui deal un jalon cu steag.

Localnicii au fost nemulțumiți de decizia proprietarului referitoare la hotărnicie. Așa erau vremurile atunci. Dar nu au stat mult pe gânduri și au substituit acel jalon, dimpreună cu steagul aferent. Și cum această operațiune s-a tot repetat de câteva ori, un șugubăț pus pe șotii, dar căruia istoria nu i-a reținut numele, i-a adăugat dealului și porecla „cu steagul furat.”


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns