În urmă cu un an, vorbeam despre suferința pe care natura o îndură, în urma inconștienței noastre. Am spus că anul 2020 a devenit acela în care, pentru prima dată în istorie, omul este implicat direct în proporție de 96% pentru modificările aduse climei (prin antropizare, poluare etc). Măsurile care s-au luat în urmă cu un an au fost irelevante, ba chiar, în unele state – inexistente.

Raportul ONU, publicat acum 3 săptămâni, printre multe alte aspecte, ne arată că ne îndreptam spre efecte ireversibile, dramatic fiind faptul că, în toate scenariile posibile, până în anul 2050, Antartica nu va mai avea gheață în luna Septembrie. Este, poate, cel mai catastrofal efect. Nu doar că nivelul oceanului va crește, dar radiațiile nu vor mai fi reflectate către atmosfera și, astfel, temperatura de la nivelul Pământului continuând să crească, după 10.000 de ani de stabilizare.

Oamenii de știință numesc această perioadă Antropocen. În prezent, gheața de la poli se topește amețitor de repede (nu mai puțin de 10.000 metri cubi pe secundă), Groenlanda riscând să fie pierdută. Nu e ca și cum am putea zice: ,,topim niște gheața și mai apoi o reînghețăm”. Pentru a se reface din nou, temperatura trebuie să fie și mai scăzută decât înainte, ceea ce la momentul actual sau în viitorul apropiat este aproape imposibil. Astfel, efectele devastatoare vor veni în lanț. Și nu peste câteva decenii, ci acum. Exemplele sunt multe: uragane care distrug totul în calea lor, secete, zăpada la polul aridității (Atakama), incendii etc. Sunt doar câteva dintre consecințe. Distrugerea habitatelor unor animale și, automat, dispariția acestora este o altă tragedie. În prezent mai există doar 4% fauna sălbatică și 70% din totalul păsărilor sunt domesticite.

Dacă acum un an aveam o ușa deschisă de salvare, anul 2021 ne oferă doar un gemuleț deschis pentru a stopa toate dezastrele asupra naturii, dar care pun în pericol existența speciei umane. Avem un target de atins până în 2050: temperatura medie anuală să rămână la nivelul la care este acum. Dacă vom depăși pragul de creștere cu încă 1,5 grade va fi absolut catastrofal. Se aproximează că în următoarele decenii, 87 de milioane de persoane vor muri din cauza poluării. Dacă reușim să ne stabilizăm consumul de apă, risipa de mâncare, reciclarea gunoaielor și să conștientizăm faptul că suntem într-o perioada critică, putem salva planetă. Măsurile care se impun sunt printre cele mai drastice, necesită răbdare și o abordare total diferită decât cea de până acum. Dar merită? Absolut! Fiecare dintre noi poate contribui la atingerea celui mai măreț obiectiv: salvarea planetei Terra și salvarea noastră, a oamenilor. Totul depinde de noi!

prof. Răzvan Vișan


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns