Gorjule, Mândrule! Palatul Doamnei Bobolina

Județul Gorj / magazincritic.ro

În arealul actualei comune Urdari-Gorj, undeva în apropierea râului Jiu, încă se mai putea observa, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, ruinele unei zidării. Tradiția locală ne spune că aici ar fi existat un palat. Avea o formă dreptunghiulară și ocupa o suprafață de peste 200 metri pătrați. Camerele îi erau boltite, existau stâlpi puternici de susținere și chiar un beci, situat cam la 3 metri în adâncime.

Bătrânii satelor din împrejurimi au transmis, din generație în generație, că aici era palatul unui Principe, ginere al Domnitorului și Mare Ban al Olteniei. Din păcate nu ne-au lăsat și numele acestora. S-a mai păstrat și informația conform căreia, la ridicarea acestei construcții, „se îndatora voluntar orice călător a lucra în natură, cel călare 3 zile, iar cel pedestru 6 zile”.

Legenda ne mai deconspiră și faptul că „ruinele existau de peste 3-4 secole, cu toate că zidurile erau destul de solide și acoperite de mușchi”, precum și că ruinele purtau numele Doamnei Bobolina, despre care se credea că ar fi fosta nevasta sau mama acestui Principe anonim.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns