Gorjule, Mândrule! Dealul Muierilor

magazincritic.ro

Dealul Muierilor își are originea în Muntele Păpușa. La cumpăna dintre sec. XIX-XX traversa fostul plai Vâlcan, ca și fostele plăşi Amaradia Gilort, iar în părțile răsăritene forma hotarul care despărțea județele Gorj și Vâlcea. Fiind lipsit de surse de apă era adesea folosit de mocanii gorjeni, ca potecă de tranzit sezonier, atunci când coborau oile de la munte.

În partea dinspre fosta comună rurală Saca-Gorj se aflau niște ruine într-o poiană denumită „Cetatea”. Legenda ne spune că această cetate ar fi fost ridicată de niște tătari, aciuiți vremelnic pe aceste meleaguri, însă nu se știe cu exactitate cum și când.

Mai apoi, după mârșavul lor nărav, tătarii au trecut la jafuri și barbarii de au îngrozit pe localnici, mai ales pe femei. Asemeni amazoanelor din Antichitate, acestea din urmă s-au mobilizat, s-au înarmat cu tot ce au avut la îndemână, au încălecat pe iepe fără mânji și despletindu-și părul păreau o armată voinică de cavaleri. Astfel, ajutate și de nechezatul continuu al iepelor rămase fără mânji, precum și de ignoranța tătarilor, au reușit să-i alunge pe aceștia până i-au trecut înspre zările Cetății Băniei, Craiova. În semn de apreciere față de teribilismul și vitejia femeilor, localnicii i-au dat denumirea de Dealul Muierilor (Femeilor).


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns