Gorjule, Mândrule! Fierarul din Tismana

Foto: magazincritic.ro

Despre Iovan Iorgovan, voinicul prin venele căruia curgea sânge de cioban, cel care a nimicit șarpele uriaș care făcea atâta rău localnicilor din satele de pe văile Jiului, ale Motrului Mare și ale Cernișoarei au auzit cei mai mulți dintre noi. Nu știu și câți ne mai aducem aminte că, în demersul său de a răpune Bestia, eroul nostru a fost sprijinit de un fierar din Tismana.

Potrivit legendei, însoțit de cățelușa Vija și călare pe un bidiviu negru al cărui păr lucea în razele soarelui, temerarul nostru voinic și-a făcut apariția în localitatea de la poalele Muntelui Cioclovina. Încă din depărtare se auzeau bătăile de ciocan ale meșterului fierar.

La început, Iovan Iorgovan a fost luat peste picior de oamenii din anturajul fierarului. A fost întrebat dacă a venit să potcovească cățelușa (!). Dar după ce a răsturnat singur nicovala și, tot el, a reașezat-o la loc, i s-a acordat respectul cuvenit.

Meșterul fierar s-a pus pe treabă și, la scurt timp, a reușit să-i făurească o sabie unicat. Ca să-i încerce tăria, Iovan Iorgovan a lovit o stâncă și aceasta s-a despicat în două. De atunci, acesteia i se zice «Piatra Tăiată a lui Iorgovan». Din păcate, în timp ce făcea diverse mișcării cu paloșul a tăiat și capul fierarului.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns