Gorjule, Mândrule! Pociumpii de la Pociovaliștea

Cu mai mult timp în urmă am fost interesați de unde și-au luat denumirile localitățile gorjene. Am mai precizat acest aspect. Cazul localității Pociovaliștea-Gorj este definitoriu în acest sens, parcă nicio altă localitate gorjeană nu se încadrează în acest triptic.

Marele lingvist Iorgu Iordan, în una din lucrările sale, susținea că „počivalište” este un cuvânt de origine bulgară și înseamnă „loc de popas [sau] loc de odihnă”. În județul Vâlcea există, în zilele noastre, în comuna Câineni, trecătoarea Pociovaliștea, numai că acesteia i se mai zice și „Trecătoarea oilor”.

Ce ne spun legendele locale gorjene? Se presupune că acum mai bine de 350 de ani, câțiva ciobani au înfipt în arealul acestei localități câteva prăjini în care își agățau propriile bagaje. Aceste prăjini, în limbajul pociovăliștenilor de mai târziu, se numeau pociumpi. Astfel că satul întemeiat de cei patru a luat denumirea de «Pociuvaleștea» (!).

O altă legendă locală ne destăinuie că denumirea localității ar proveni tot de la patru stâlpi, numai că aceștia ar fi rămas din ruinele unei biserici. Stâlpii purtau denumirea de Pociumpii-din-Vale.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns