Gorjule, Mândrule! Zăvelca de la Pojaru

Deținător: Muzeul Național Cotroceni

În zilele noastre, localitatea Pojaru face parte din comuna Bustuchin. La sfârșitul secolului al XIX-lea o regăseam divizată în comunele Pojaru de Sus și Pojaru de Jos, pentru ca în primul deceniu interbelic să formeze comuna Pojaru, în componența căreia se regăseau șase sate: Amaradia, Strâmba, Bustuchin, Motorgi, Nămetele și Zăvelcești.

Învățătorul I.N. Popescu, în lucrarea sa monografică „Descrierea comunei Pojaru-Gorj”, ne-a lăsat câteva informații interesante despre denumirile unora dintre satele menționate mai sus. Spre exemplu, „numele de Pojar nu se știe sigur de unde este luat (…) satul Motorgi de la un om Motorga (…) satul Nămetele de la niște oameni care au murit înghețați într-un nămete (…) satul Amaradia de la râul Amaradia pe lângă care este așezat (…) satul Strâmba, așezat într-o vale adâncă, numită Valea Strâmbă”.

Distinsul luminător al satelor ne-a transmis și legenda denumirii satului Zăvelcești, reședința comunei Pojaru din perioada interbelică. Aceasta și-ar fi luat numele de la un localnic bogat care s-ar fi îmbrăcat într-o zavelcă/zăvelcă femeiască (cf. DEX – „fiecare dintre cele două fote dreptunghiulare, cu dungi sau brodate cu flori, care se poartă una în față și alta în spate, ca fustă”). El a făcut acest gest deoarece nu a dorit să fie recunoscut și prins de soldații unguri, cei care tocmai sosiseră în această zonă pentru a captura mai mulți prizonieri și a obține bani din răscumpărarea acestora. Astfel, oamenii satului i-au zis „Zavelcă/Zevelcă”, cu toate că, mai târziu, a ctitorit și o biserică.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns