Localitatea MIHĂEȘTI (Vâlcea) dispune de factori naturali cu mari posibilități de tratament
Asociația Cataleya / Yris, prin acțiunile realizate în Vâlcea, a ajuns și în localitatea Mihăești (Valea Șipotului / Buleta), unde a identificat izvoare minerale cu un potențial turistic remarcabil. Localitatea Buleta dispune de ape sulfurate, calcice, sodice, hipotone, folositoare în cura internă şi externă. Din cercetările efectuate, Buleta este consemnată ca staţiune în volumul „Îndreptar pentru trimiteri la cura balneară”, ediţia 1965, la p. 244 şi ediţia 1975, la p. 342, publicat de Ministerul Sănătăţii, şi în „Almanahul Scânteia”, 1979, p. 224, unde sunt trecute toate caracteristicile izvoarelor, precum şi utilitatea în tratamente a acestora.
Buleta este aşezată la 11 km de Municipiul Râmnicu-Vâlcea, la 7 km de Ocnele Mari şi la 9 km de Băile Govora. Localitatea se află pe şoseaua care merge de la Gara Govora la Staţiunea Băile Govora.
Localitatea a funcţionat ca stațiune, în perioada 1912-1950, când a fost închisă de către organele locale, în mod nejustificat. Instalaţiile pentru băi calde erau proprietate particulară. Băile erau construite din lemn, erau împărţite în cabine. În fiecare cabină era instalată cada din lemn de stejar. Proprietarul poseda un bazin cu apă minerală şi pucioasă, după cum se menţionează în documentele de funcţionare. Încălzirea apei se făcea într-un cazan aflat la foc cu lemne, iar staţiunea era deservită de proprietar, împreună cu întreaga familie. Din cauză că posibilităţile de tratament erau scăzute şi existau mulţi pacienţi, băile calde funcţionau şi noaptea, iar cazarea celor veniţi în staţiune se făcea în sectorul privat, la casele localnicilor care dispuneau de camere în plus. Analiza apelor se făcea de către Laboratorul de Chimie „Dr. Istrati” din Bucureşti. Băile calde funcţionau patru luni pe an, iar cura internă se făcea pe tot parcursul anului.
În vara anului 1978, Institutul de Stat Pentru Problemele Consiliilor Populare Bucureşti a făcut cercetări asupra apelor din staţiune şi a ajuns la concluzia că sunt surse cu ape minerale inepuizabile şi, dacă acestea vor fi amenajate pentru tratamentul intern şi îmbuteliere, ar fi o sursă foarte mare de venituri şi, totodată, binefăcătoare pentru sănătatea oamenilor.
Datorită faptului că localitatea dispune de aceste bogăţii inepuizabile, cu fonduri europene sau private poate fi amenajată să funcţioneze pe tot timpul anului, aducând venituri şi, în acelaşi timp, sănătate oamenilor din judeţul nostru, iar dacă se vor lua măsuri pentru organizarea unui complex, ar putea să vină la tratament bolnavi din toată ţara.
Totodată, aceste ape pot fi îmbuteliate, transportate în Râmnicu Vâlcea, sau în alte localități vâlcene şi servite populaţiei în locul altor ape aduse din alte localităţi ale ţării, de la mari distanţe.
Reamenajarea localității ca staţiune poate fi făcută prin captarea izvoarelor existente sau forarea altora, captarea debitelor în bazine închise, prevăzute cu robinete, numerotarea izvoarelor şi întocmirea, de către specialişti, a indicaţiilor pentru tratament al fiecărui izvor. De fapt, localnicii din satul Buleta fac tratament, în sensul că ei consumă ape minerale, iar vârstnicii încălzesc apa şi fac băi la domiciliu.
Este necesară şi amenajarea unor alei între izvoare, pentru a se parcurge mai uşor distanţa între ele, acestea fiind înşiruite pe o rază de 500 m. Mihăeștiul face parte din cel mai mare bazin balnear al României: Călimăneşti – Muereasca – Băile Olăneşti – Ocnele Mari – Mihăeşti – Băile Govora – Buneşti – Pietrari – Costeşti – Tomșani.
Consiliul Judeţean Vâlcea ar putea lua unele măsuri, prin factorii de răspundere, pentru a da, din nou, viaţă Staţiunii Balneare Buleta din raza comunei Mihăeşti, judeţul Vâlcea.
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook.