Gorjule, Mândrule! Crucea lui Ursache
La Cota 1.000, pe platoul Padeșului din Munții Căpățânii, de unde ni se dezvăluie în toată splendoarea ei Valea Oltețului, călătorul pasionat de natură autentică, precum și de o picătură mai dolofană de istorie, poate regăsi «Crucea lui Ursache». Traseul de urmat nu este complicat, de la Mănăstirea Polovragi, cale de 2 ceasuri, pe un drum forestier care trece și prin apropierea Peșterii Polovragi, se poate ajunge și la locația noastră.
Despre Dimitrie Ursache avem informații inscripționate chiar pe cruce, însă în limba slavonă veche. Știm că inițial a fost căpitan de husari în Ardeal (!), mai înainte de a trece Munții Carpați și a devenit tot căpitan de plai, precum și „protector al Novacilor și Polovragilor” din județul Jiului de Sus (Gorj). Acest reviriment a avut loc la cumpăna dintre secolele XVIII-XIX.
Există informații care țin de domeniul legendelor și despre cruce. Se știe sigur că a fost ridicată în primul deceniu al secolului al XIX-lea, unele surse istorice ne indică anul 1800, altele anii 1800-1801, iar altele anul 1808. Voit sau nu, căpitanul D. Ursache a ridicat-o pe un platou unde în Antichitate fusese construită o cunoscută cetate dacică, dava de la Polovragi, legenda ne spune că în timpul regelui Burebista. Se mai presupune că această davă ar fi aceeași cu cetatea Arcinna (!), identificată de geograful Ptolemeu printre „cele mai strălucite orașe din Dacia”.
PS.: tocmai ce am primit de la distinsul domn Nelu Vasile, din com. Turburea-Gorj, imaginea cu o carte poștală tipărită în anul 1904 de către Editura Sf. Mănăstiri Polovragi. Așa arăta „Crucea lui Ursache” la cumpăna dintre sec. XIX-XX. Mulțumim mult și vă mai așteptăm și cu alte rarități din colecțiile dvs.!
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook