Gorjule, Mândrule! Posada Gurenilor

La 9 noiembrie 1330, regatul Ungariei primea cea mai dura lectie de istorie din partea neamului românesc

La 9 noiembrie 1330, regatul Ungariei primea cea mai dura lectie de istorie din partea neamului românesc

Mai tot românul, de la mic la mare, trecut prin Școala gimnazială își aduce aminte despre bătălia de la Posada, din 9-12 noiembrie 1330. Cu acest prilej, Basarab I/cel Mare/de la Argeș obținea o victorie cu reverberații de neuitat împotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. De asemenea, era dobândită și independența Țării Românești. Din păcate, izvorul istoric – „Cronica pictată de la Viena” -, cel care ne dezvăluie informații despre această bătălie, nu ne-a lăsat și locația exactă a acesteia. Acest lucru a dat naștere la multe interpretări, care de care mai legitime și, uneori, îndrăznețe.

Într-o astfel de ipoteză, pomenită și de tradiția istorică locală, ni se amintește că bătălia de la Posada ar fi avut loc la Gureni-com. Peștișani (!), în Munții Gorjului. Această ipoteză a fost lansată în spațiul public de gorjeanul din Brădiceni, Nicolae al Lupului. Iată cum justifica acesta zicerile sale într-o scrisoare expediată profesorului Ion Conea, cel supranumit „geograful Olteniei”:

„Am auzit povestirea cu Posada Gurenilor şi cu localizarea acolo a luptei, când aveam vârsta de vreo 10 ani; sunt, de atunci, cam 40 de ani, deci cam prin 1891. Am auzit-o de la călugărul-stareț al Tismanei, Irodion, care avea între 65–75 de ani; iar «Posada Gurenilor» însemnează defileul sau gâtul strâmtorat al văii ce urcă din susul satului Gureni în munte, având ca fir apa Bistriței ce izvorăște din Muntele Boului, judeţul Gorj, nord-vest de Târgu Jiu”.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns