Gorjule, Mândrule! Luca și Cleopa

Schitul Locurele, Lainici, Gorj

Constantin Cartianu și Costache Lupu Stolojan au fost doi preoți de mir din Târgu Jiu. Între anii 1850-1852 au luat decizia, după dispariția prematură a propriilor soții, de a ridica un schit de lemn în poiana Locurele-Gorj, precum și de a se călugări. În a doua parte a aceluiași deceniu au hotărât să-l reclădească din cărămidă, iar în anul 1860 l-au și sfințit, însă în noua lor calitate, cea de monahi.

După intrarea în călugărie, Lupu Stolojan s-a numit Luca, iar Constantin Cartianu, Cleopa. Cei doi și-au luat numele acelor binecunoscuții apostoli din vechime care, în călătoria lor spre Emaus, au avut privilegiul să-l zărească printre primii pe Mântuitorul Iisus Hristos, chiar după Înviere.

Cum s-a ajuns la alegerea acestui loc. Povestea reală, redată de unul dintre nepoții monahului Cleopa (diaconul Constantin Dănău), ne destăinuie că cei doi preoți aveau familii numeroase, iar pentru a-și suplini veniturile creșteau râmători. Ca urmare, vară și toamnă, mergeau cu turmele de porci prin Runcul Porcenilor, pe Muntele Sliva și Gropul, taman până la hotarul Lainicilor.

Bineînțeles că rămâneau aici și în zilele de duminică sau alte sărbători. Ori în astfel de condiții nu mai puteau participa la cuvenita rânduială de la bisericile în care oficiau liturghia. Ca urmare, s-au decis ad-hoc să achiziționeze 6-8 pogoane de pământ în poiana de la Locurele unde să ridice un schit care să asigure cele trebuincioase unui serviciu religios.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns