Mihai Neamțu | I Stand With Novak

R3Media

Pentru cei care-și freacă mâinile de satisfacție pentru tratamentul aplicat lui Novak Djokovic am câteva întrebări: credeți că poți interzice accesul într-o țară liberă unui cetățean onorabil care a obținut în prealabil viza din partea Statului respectiv?

Credeți că unui om declarat sănătos de multiple comisii medicale îi poți interzice dreptul de a munci? Sau credeți că orice lege „este obligatorie” doar pentru că e tipărită pe o hârtie? Înlănțuirea sclavilor aborigeni de către australieni oare n-a fost și ea „imperativă”?

Din zorii modernității, Australia a fost colonia penitenciară a Marii Britanii. Între 1788 și 1868, îndepărtatul continent sudic (numit și “New Holland”) a primit 162.000 de borfași, tâlhari, violatori, delicvenți, recidiviști. Foarte bine!

Instituțiile pieței libere, moravurile creștine și ordinea constituțională din Commonwealth au modelat respectiva societate făcând din „Terra Australis” un petec de pământ însorit și îmbelșugat. Instinctele foștilor deținuți s-au îmblânzit prin gena urmașilor dedicați muncii și eticii capitaliste.

Faptul că Australia a putut da o șansă unor pușcăriași e chiar un gest nobil, înălțător și aproape înduioșător. Nu înțeleg un singur lucru: de ce un sportiv sănătos și briliant ca Novak Djokovic e tratat mai urât decât o haimana scăpătată din Anglia sau Irlanda sfârșitului de veac XVIII?

Nu credeți că oricărui adult, indiferent de etnie, religie, sexualitate, convingeri medicale sau câștig material, trebuie să-i respecți dreptul la opinie?

Ce mai facem cu vechea tradiție anglo-saxonă care avea prevederi constituționale de tipul „habeas corpus”? Și este oare cuviincios, pentru orice australian, să huiduim un om care a făcut donații filantropice în timpul incendiilor din 2019?

Vi se pare că binele făcut cu forța chiar mai este un bine? Ați accepta oare o iubire silnică, fără consimțământ? Mai socotiți sfera conștiinței individuale suverană în fața fricii, a presiunilor instituționale, tribale sau financiare? Nu vi se pare că demnitatea e născută din libertate?

Dacă vreți să salvați vieți, atunci de ce nu aboliți avortul sau eutanasia? De ce nu descurajați prin amenzi și propagandă păcatul pruncuciderii — curmarea vieții unui copil fiind un rău mai grav decât nevaccinarea…

Celor care sunt avocații vaccinării obligatorii: cum vi se par procentele de vot și adeziune din Coreea de Nord? E normal oare să impunem cu forța un tratament medical experimental?

Celui care pledează pentru certificatul verde obligatoriu: oare te poți uita în ochii copiilor de șomeri trimiși la plimbare doar pentru că, deși perfect sănătoși, n-au acceptat o dispoziție birocratică? Dar în ochii stinși ai unui om decedat prematur sau mutilat pe viață de o miocardită severă apărută (după vaccinare) la doar 35-40 ani?

Iată întrebări firești pentru un precedent periculos la început de an.

Articol scris de Mihai Neamțu | R3media


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns