Gorjule, Mândrule! Miracolul de la Vidin

Tradiția monahală ne reamintește mereu cum Sfântul Nicodim a ales locația de la Tismana „la îndemnul unui înger care i s-a arătat, sub creștetul muntelui, ca un loc ce poate fi ales pentru mulțimea apelor sale curgătoare”. Odată ajuns acolo, „săpând în stâncă, el și-a făcut o chilie (…) la care se ajungea cu ajutorul unei frânghii”.

Cei care au poposit, măcar și o singură dată, în amvonul de la Tismana cunosc această tradiție, pecetluită și de veacuri. Există și o altă legendă, poate mai puțin cunoscută printre noi, care ne povestește de întâlnirea de la Vidin (Bulgaria), dintre Sfântul Nicodim și regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Regele s-a arătat neîncrezător în credința ortodoxă, mai ales că era și conducătorul unui regat catolic:- „Eu voi aprinde un foc mare și dacă vei trece prin el nevătămat cu veșmintele tale și cu Evanghelia, eu te voi crede”.

Reacția Sfântului Nicodim a fost pe măsură, iar întreaga asistență a fost martora unui miracol: „Sfântul (…) împreună cu diaconul său, care tămâia tot timpul, au trecut prin foc”. Apoi, felonul din pânză roșie, împodobită cu galben, al Sfântului nu a suferit nicio stricăciune. O dovadă în acest sens este și Catagrafia Mănăstirii Tismana, cea care a păstrat, în inventarul său pe anul 1735, sfita Sfântului din momentul săvârșirii miracolului de la Vidin.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns