Lecția poloneză

Rost Online

Polonia este alături de refugiații din Ucraina încă din primele zile de război, solidaritatea dovedită de polonezi fiind impresionantă, însă autoritățile de la Varșovia au dezmințit zvonurile din presă potrivit cărora ar intenționa să trimită avioane Kievului sau să permită folosirea aeroporturilor sale.

Până acum în Polonia au sosit peste un milion de refugiați, conform AFP, citată de Agerpres.

În Polonia, sosirea refugiaților a provocat un mare val de solidaritate, notează sursa citată. Autorităţile au facilitat formalităţile la frontieră şi au organizat centre de primire, în timp ce mii de voluntari individuali au asigurat masă, transport şi cazare în casele lor, în întreaga ţară.

Aproape peste tot, în primării, biserici, şcoli sau centre sportive, oamenii au adus alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte şi pături. În gările din marile oraşe, de exemplu la Varşovia, Cracovia şi Wroclaw, zeci de voluntari i-au aşteptat pe refugiaţi la coborârea din tren pentru a-i informa despre posibilităţile de cazare şi alte forme de asistenţă.

Însuși preşedintele polonez, Andrzej Duda, a permis unor refugiaţi să doarmă în reşedinţele sale oficiale.

O imagine reprezentativă pentru solidaritatea Poloniei cu Ucraina este o fotografie, devenită virală,  cu mai multe cărucioare lăsate de mamele poloneze în gara unde sosesc refugiați.

În tot acest timp, Polonia a dezmințit în mai multe rânduri informațiile vehiculate de presă privind livrarea de avioane militare Ucrainei. (…) – integral pe RostOnline.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează.

Lasă un răspuns