PS Ignatie: „S-a încetățenit ideea că lumea (sau chiar omul) poate fi schimbată prin revoluții sau manifestații publice. Adevărata schimbare a lumii și, implicit, a omului, nu vine din exterior, ci, întotdeauna, din interior”

Episcopia Hușilor

Duminică, 6 martie 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Stelian”, din Municipiul Bârlad, informează Episcopia Hușilor.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Valeriu Mirciu.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a făcut referire la nevoia de schimbare a omului, fapt ce se poate realiza doar din interiorul persoanei:

«Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie» (Matei 6, 17-18)

Începând cu duminica de astăzi, suntem invitați de către Biserică să ne asumăm starea de postire, de asceză, de umilință, ca formă de pregătire pentru marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Din păcate, s-a încetățenit ideea că lumea (sau chiar omul) poate fi schimbată prin revoluții sau manifestații publice.

Adevărata schimbare a lumii și, implicit, a omului, nu vine din exterior, ci întotdeauna din interior.

Postul ne ajută, creează ambianța și ne dă posibilitatea să conștientizăm că cea mai autentică, frumoasă și durabilă schimbare a omului vine dinlăuntrul său.

Acesta este rostul postului – să ne întoarcă, să ne răsucească înspre cele din lăuntrul nostru, să intrăm în adâncul inimii noastre, să vedem ce ar trebui să mai „grădinărim”. Purtăm nenumărate „buruieni” în sufletul nostru, hrănim foarte multe patimi, cărora le devenim sclavi (robi); adunăm mult întuneric în suflet. De aceea, Biserica a rânduit ca, pe parcursul anului, sufletul nostru, mintea noastră, să fie puțin mai atentă, să se aplece puțin mai mult înspre latura spirituală a vieții noastre.

Menirea postului este să ne schimbe, să ne facă mai conștienți de faptul că, pe lângă dimensiunea biologică, Dumnezeu ne-a înzestrat cu niște calități spirituale – avem un suflet, de care trebuie să ne îngrijim. Cele materiale, care sunt în jurul nostru, oricât de mult simțim că depindem de ele, nu ne împlinesc așa cum ne înnobilează și ne înfrumusețează sufletul realitățile spirituale.

Putem să avem mașinile cele mai de lux, case frumoase, moșteniri, să fim oameni înstăriți din punct de vedere material, însă, dacă în inima noastră nu este lumină, dragoste și liniște, nu ne vom putea bucura niciodată de toate acestea.

Propria conștiință ne spune că împlinirea adevărată a omului nu vine în mod exclusiv din cele materiale ci, mai ales, din lucrarea (nevoința) noastră de a ne apleca spre cele spirituale.

Preasfinția Sa a insistat asupra dimensiunii spirituale a postului:

Noi am dat, inclusiv postului, o conotație mult prea materială și superficială. Credem că a posti înseamnă a renunța la alimentația de origine animală, sau îl gândim în logica unor restricții – că Biserica ne cere să renunțăm la ceva, ne interzice să mâncăm carne, lapte sau ouă. Și rămânem doar la această dimensiune, raportându-ne la post ca la o dietă, un regim alimentar, când acesta are mai mult un rol spiritual.

Evident, dimensiunea spirituală a postului este ajutată de postirea trupească. Însă, dacă nu vom alătura postului trupesc (de mâncare) și pe cel spiritual (duhovnicesc), nu ne vom schimba. Vom fi niște oameni care ne-am asumat o anumită dietă, pe o perioadă de timp (în cazul de față, 40 de zile).

Unii pot să își asume o asemenea dietă, fără componenta spirituală, o viață întreagă. Sunt atâția care au decis să nu mai mănânce carne, să nu mai consume nimic de origine animală, toată viața. Aceasta este o dietă foarte benefică pentru sănătatea trupului.

Însă, pentru noi, postul este mai mult decât o dietă, chiar dacă presupune și acest lucru. Este mai mult decât un simplu regim alimentar sau o anumită formă de abstinență de la anumite tipuri de mâncăruri.

Hristos ne spune, în Evanghelia de astăzi, că noi, atunci când postim, «să ungem capul nostru și să spălăm fața noastră», să nu ne lăudăm, să fie postirea noastră o lucrare lăuntrică, o lucrare interioară, de schimbare a vieții noastre. Hristos nu se referă aici la faptul de a nu posti.

De pildă, când suntem invitați la cineva, în perioada Postului Mare, și ne dă mâncare de dulce (de frupt), poate noi ne gândim că ar fi o formă de laudă să îi spunem celui care ne-a invitat că postim, că nu mâncăm de dulce. Nu este o formă de laudă. Pentru un creștin ortodox, care și-a asumat să-și trăiască credința, se știe că perioada Postului Mare (perioada de dinainte de Paști) este o perioadă de postire. Prin urmare, nu este nicio noutate. Integral la Episcopia Hușilor


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns