Gorjule, Mândrule! Drapelul de luptă al Regimentului 18 Gorj

Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu

În data de 28 noiembrie 1880, Regimentul No. 18 Gorj a primit Drapelul de luptă. Trei decenii mai târziu, însă cu ocazia zilei de 10 mai, s-a luat decizia înlocuirii acestuia, de către regele Carol I. Fiind un eveniment mai deosebit, întregul regiment a defilat prin fața Drapelului, aducând astfel un ultim omagiu, iar col. Gheorghe Tetrat a ținut o cuvântare.

Însoțit de o gardă specială, Drapelul a ajuns la București, la Palatul Regal. Aici s-a desfășurat întreaga solemnitate de țintuire a Drapelelor de luptă de la 20 de unități militare. S-a început cu Drapelul Regimentului No. 18 Gorj (!), mai mult decât onorabil. Primul cui a fost bătut de regele Carol I, au urmat apoi membrii Familiei Regale (Principesele Maria și Elisabeta, Principele Carol), ministrul de război Crăiniceanu, col. Tetrat (comandantul Regimentului No. 18 Gorj) ș.a.

În dimineața zile de 10 Mai 1910, noile Drapelele de luptă au fost duse în incinta Mitropoliei pentru a fi sfințite. Ceva mai târziu, suveranul a încredințat Drapelul cel nou col. Gheorghe Tetrat, cel care l-a dat în schimb pe cel vechi. A urmat defilarea prin fața Universității, iar în dimineața zilei de 11 Mai 1910, Drapelul a ajuns în Târgu Jiu, aici fiind întâmpinat, pe peronul gării, de întregul Regiment, trupa și Corpul ofițeresc.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns