108 ani de la moartea martirică a părintelui Haralambie Balamace. Conferință în Parlament, parastas la Biserica „Izvorul Tămăduirii”- Mavrogheni

Basilica

Miercuri, 23 martie, se împlinesc 108 ani de la moartea martirică a părintelui Haralambie Balamace, ucis în noaptea Sfintelor Paşti, în anul 1914, prin lovituri de baionetă.

În memoria părintelui Haralambie Balamace, miercuri dimineață, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”- Mavrogheni din Capitală va avea loc slujba de parastas, începând cu ora 10:00.

Tot miercuri, de la ora 14:00, în Parlamentul României va avea loc conferința „108 de la moartea martirică a Părintelui Papalambru Balamaci. Redeșteptatea românilor/aromânilor din Balcani”.

Conferința este organizată de Centrul Român de Studii și Strategii împreună cu Centrul European de Studii în probleme Etnice al Academiei Române în parteneriat cu președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, senatorul Claudiu Târziu, și Asociația Răsăritul Românesc din Chișinău.

Evenimentul reunește reprezentanți ai mediului academic, parlamentari, reprezentanți ai clerului, lideri de opinie, jurnaliști din România, Albania și Republica Moldova.

Părintele Haralambie Balamace, împreună cu fratele său, Sotir, şi alţi doi români au fost ucişi în noaptea Sfintelor Paşti a anului 1914, trupurile lor fiind desfigurate prin lovituri de baionetă.

Cei patru români fac parte dintr-o serie de circa 1.000 de români din sudul Dunării, preoţi, profesori, învăţători sau oameni simpli, care au luptat pentru apărarea identităţii naţionale, de limbă şi credinţă, în comunităţile în care vieţuiau şi care au plătit aceste eforturi cu preţul vieţii lor.

Sursa: Rost Online


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns