Gorjule, Mândrule! Clopotul de argint

Așa cum bine se știe, în decursul secolului al XIX-lea, dar nu numai, localitățile actualei comune Padeș-Gorj erau în componența plaiului Cloșani, cel care pe atunci ținea de județul Mehedinți. Ori, la un moment dat, în vreo două rânduri chiar, Tudor Vladimirescu a deținut funcția de vătaf de plai la Cloșani.

Cu ceva timp în urmă, câțiva localnici din satul Motru Sec ne-au povestit cum Tudor din Vladimir ar fi comandat un clopot de argint în greutate de aproximativ 20-25 kilograme. Atunci când era folosit, la zi de sărbătoare sau în caz de pericol, dangătul lui se auzea prin toate satele înconjurătoare.

După dispariția Vladimirescului, în fatidica noapte târgovișteană de 27/28 mai 1821, în grabă mare, câțiva localnici ar fi ascuns clopotul de teama turcilor sosiți să jefuiască și să caute comorile eroului nostru, comori ascunse pe aceste meleaguri. Din păcate, nu s-a păstrat și locația exactă în care ar fi fost ascuns clopotul cu pricina. Povestitorii noștri, care au preluat această legendă de la înaintașii lor, ne-au transmis că ar fi fost băgat într-o „fântână adâncă situată în apropierea unui cimitir” (!). Dar unde oare?


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns