Gorjule, Mândrule! Biserica haiducilor

Unele izvoare istorice ne atestă cum, în arealul actualei com. Arcani-Gorj, a fost ctitorită, în anul 1743, „Biserica haiducilor”. Era poziționată în proxima vecinătate a râului Jaleș, pe partea dreaptă a acestuia, însă „la poalele pădurii Hârgot, care cobora până la apă”. Ctitori au fost: Constantin Drăghici și Dina Dănescu. Mai târziu, pe la 1835, lăcașul de cult a fost restaurat cu sprijinul pitarului Drăghiceanu Hârgot, a boierului Răducan Sărdănescu, Nicolae Mazilu ș.a.

Legenda ne mai dezvăluie cum în fiecare an, în Sfânta și Marea Duminică a Paștilor, aici participau la Slujba de Înviere și o ceată de haiduci. Aceștia „legau caii de copaci, luau Sfintele Paști, în mare grabă, înaintea sătenilor”, astfel că nu mai respectau obiceiul locului de a lăsa pe cei mai în vârstă, pe linie bărbătească, să treacă primii la miruit.

Cum toți oamenii locului, participanți cu mic cu mare la bucuria Învierii Domnului, lăsau în dar un ou roșu, răzvrătiții noștri lăsau câte un ban de aur (!), de fiecare, după care încălecau și plecau în goana cailor, cel mai probabil pentru a nu fi prinși de poteră.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns