Restituiri. „Gheorghe Tătărescu și curajul de a alege să spună adevărul!” – AcT.

Cariera politică a gorjeanului Gheorghe Tătărescu a acoperit mai bine de două decenii din istoria României. S-a certat cu Brătienii, a fost „omul lui Carol al II-lea”, a intrat în guvernul Groza. A fost prim-ministru al României, ministru, consilier regal, secretar de stat, senator, deputat, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române. Contrar tuturor dovezilor care stau la baza unei cercetări istorice obiective, cazul Gheorghe Tătărescu rămâne în continuare controversat pentru unii cercetători și istorici.

Acuzat și astăzi că a susținut regimul comunist, Gheorghe Tătărescu, încă deținut politic, în 1954, era audiat ca martor al acuzării în Procesul Pătrășcanu. Reține atenției mărturia omului politic în vârstă de 68 de ani care, deși încarcerat, pune adevărul înainte de toate, și declară:

„Pentru a înțelege valoarea spuselor mele, este necesar să mi se dea voie, dle președinte, să spun câteva cuvinte în interesul adevărului și cauzei, este necesar să informez onorata curte că personal am intrat împreună cu partidul meu, în guvernul de concentrare democratică al dr. Groza cu două scopuri: Un scop public, să participi la toate actele de refacere ale temeliilor noi ale României moderne, dar pe lângă aceasta mai era și un alt scop, acesta va trebui să îl precizez nemărturisit, scopul acesta era să frâneze partidul meu înăuntrul Guvernului, toate tendințele extremiste care ar fi putut manifesta înlăuntrul Guvernului și în special să împiedic îndrumarea țării, spre socialism.

O mărturisesc astăzi cu toată sinceritatea că aș fi voit să împiedic îndrumarea țării spre socialism, am căutat să frânez astfel chemarea istorică, rămâne vina mea, a acțiunilor mele politice și a Partidului meu în acea vreme, rămâne vina, păcatul meu cel fără de iertare al întregii mele vieții politice, o recunosc cu toată sinceritatea și sunt fericit că pot s-o recunosc în mod public, am făcut însă această politică, am intrat în acest Guvern pentru a frâna prin urmare și pentru a face această politică antisocialistă, cautam aderenți, căutam aliați pentru această politică a mea.” (Stelian Neagoe, Cazul Gheorghe Tătărescu, plata și răsplata „tovarășilor de drum”, București, Editura Machiavelli, 2003)

Depoziția lui Gheorghe Tătărescu arată că cei patru ani de detenție politică nu îi schimbaseră convingerile și mai ales curajul de a alege să spună adevărul.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns