Firul vieții încâlcit de spinii lașității

Firul vieții încâlcit de spinii lașității- recenzie
Floare de câmp de Aurelia Oancă

AURELIA OANCĂ

Viața  ne-a fost dată ca un dar de la Dumnezeu însă trăirea ei poate deveni o luptă pentru supraviețuire. Drumul fiecăruia dintre noi este diferit, născuți în timpuri diferite, mai norocoși sau mai puțin norocoși, toți avem până la urmă de dus o luptă cu viața, uneori având de înfruntat chiar propriul destin.
Scriitoarea Aurelia Oancă  ne invită într-o  poveste absolut fascinantă, trăită prin ochii unei femei care în  ciuda vicisitudinilor vieții nu se lasă doborâtă  și luptă  cu toate necazurile  apărute în  cale.
Autoarea  face o radiografie atentă vieții unei femei frumoase cu numele de Kati care este personajul principal, pornind chiar din copilărie și ajungând până la moarte, condensând cu deosebită măiestrie întreg conținutul acestei vieți între coperți de carte.  
Povestea romanului ”Floare de câmp” impresionează până la lacrimi, fiind  povestită cursiv și real,  autoarea așezându-se în pielea personajului principal și transmițând în acest fel  cititorului în mod direct toate  sentimentele, emoțiile și trăirile sale.
Acțiunea romanului se întinde pe o perioadă de aproximativ 8 decenii, cuprinzând și o parte din perioada războiului, iar ca și situare geografică, acțiunea se desfășoară în Ungaria și România,personajul principal fiind o femeie din Ungaria care se mută mai apoi  și trăiește în România.
Printr-o deosebită abilitate de a fluidifica  și a înlesni urmărirea firului poveștii, scriitoarea ne poartă printr-un evantai de trăiri, sentimente, emoții și zbuciumări care o fac pe eroina principală să plângă, să iubească, să se necăjească, să se bucure și mai ales să sufere.
Povestea romanului stă în umbra suferinței pe care o are Kati și fratele său Victor încă din copilărie rămânând orfani de ambii părinți. Destinul vieții lor a fost pecetluit nemaiavând  grija și protecția părintească și aflându-se în calitate de slugi în casa unui unchi.
Din punct de vedere moral  cartea prezintă  niște repere foarte sănătoase și anume să muncești și să îți câștigi pâinea,  să fii harnic, ascultător, respectuos. Munca înnobilează omul și drept dovadă, autoarea ni-i descrie pe cei doi orfani cu caractere sănătoase, harnici, buni, demni, drepți, umani și respectuoși.
Evenimentele se succed cu repeziciune și tot odată  cu neprevăzut. Atunci când raze de fericire vin să le împodobească  cerul lor atât de lipsit de iubirea părintească, nori negri  vin să umbrească, lăsând-o pe Kati  într-o  imensă dezamăgire sufletească fiind trădată de omul pe care-l iubea și care o ceruse de soție.
Rănile sufletești  se vindecă mult mai greu decât rănile trupești,  după ani de zile  rămân cicatrici care  nu dispar  și care se pot redeschide când te aștepți mai puțin. Autoarea pune un accent deosebit pe partea sufletească și pe trăirile  și suferințele  personajului principal  care rămânând însărcinată este  trimisă de  rude să nască în altă parte  pentru a  diminua bârfa și rușinea. Acesta este un alt aspect important pe care-l evidențiază doamna  Aurelia Oancă: ”gura lumii”, pentru că valorile morale  ale  societății  sunt clădite pe diferențe de clase sociale, pe percepția publică și preconcepția celor din jur.Astfel eroina principală  nu numai că trăiește o tragedie, după alta  dar are și de înfruntat ”gura lumii”ceea ce în definitiv nu face decât să o întărească  devenind mai puternică și mai luptătoare.
Calitățile materne ale personajului principal sunt scoase în evidență prin descrieri  ale sacrificiilor pe care le face Kati pentru a fi alături de copiii săi, suferința pe care o îndură,  umilința  și  efortul fizic prin munca pe care o depune  pentru  ei. Deși în carte apar episoade în care nu-i este ușor, Kati refuză să-și lase fetița departe,  la unchiul și mătușa sa, iar mai apoi când are 6 copii și soțul său Mihai, îi propune să dea din ei la orfelinat  ea refuză categoric.
Unul dintre adevărurile vieții pe care ni le reliefează cartea ”Floare de câmp”este că bunătatea sufletească nu are legătură  cu  averea, din contră  avuțiile par să  aparțină celor mai  fără  scrupule, fără de suflet  și chiar fără  de milă cum e cazul soacrei care o asuprea pe Kati, nelăsând-o  nici să mănânce.
Dureri  sufletești din cele mai cumplite au  însoțit-o pe această femeie pe parcursul vieții  și parcă fiecare personaj pe care îl cunoștea și  de care se atașa era sortit  să dispară din viața sa, ca și doamna Agnes sau familia Kovacs  care o iubeau ca pe copilul lor.
Spaima bombardamentelor precum  și frica produsă de insecuritate, foame, lipsa banilor, toate neajunsurile războiului  au pus amprente  și pe viața  personajului principal  care a reușit să scape  adăpostindu-se într-un beci împreună cu doamna Kovacs  și cu fetița sa, dar la ieșirea din  adăpost  și-a văzut căsuța făcută  scrum.
Deși cel de-al doilea bărbat din viața ei, Mihai, pare a fi  un om responsabil, fiind un sergent care o ajută  și o salvează împreună cu fiica  sa,  totuși la sfârșitul războiului  se dovedește că  și acesta este  atins de valul  lașității  trăind  în umbra mamei sale, o femeie  foarte posesivă, răutăcioasă și avară.
Kati  însă  fiind iar însărcinată nu va lăsa ca lucrurile să rămână  la fel ca în primul caz și  hotărăște să lupte  pentru  omul iubit și  pleacă în căutarea lui Mihai . Totuși  făcând o comparație între caracterul celor doi bărbați care o lăsaseră însărcinată și apoi au renunțat la a o mai căuta, primul, Elek, părea mai laș decât al doilea, cel de-al doilea Mihai  având măcar curajul  să recunoască în fața mamei sale că sunt copiii lui și că este soția lui,  chiar dacă ei încă nu erau nici căsătoriți.În acest fel  au fost lăsați să intre-n casă  și încep să  conviețuiască  cu  socrii timp de zece ani suportând umilința  și munca silnică. Cu toate acestea reușește să își convingă soțul până la urmă ca să plece  să locuiască separat.
Micile bucurii pe care le trăiește personajul principal la reîntâlnirea cu rudele,  cu fratele Victor sau cu verișorii  sunt  repede acoperite de norii de tristețe  care urmează, de greutățile cu care se confruntă pe tot parcursul vieții.
Episoadele în care Kati se întâlnește cu sora ei Loli care trăiește în Ungaria și care are o situație materială foarte bună  dar care nu  dă doi bani pe relația dintre ele, umilind-o de fiecare dată,  scot în evidență  o realitate pe care cititorii o vor întâlni în viața  reală pentru că doi frați biologici, din aceeași părinți, pot avea caractere, comportamente și conduite diferite nefiind compatibili din punct de vedere sufletesc/moral/social chiar dacă sunt din același sânge. Nu întotdeauna  glasul sângelui este și glasul iubirii!
Autoarea Aurelia Oancă  este creștină și crede în Dumnezeu, iar în această carte pe lângă lecția responsabilității faptelor tale mai există și lecția moralei creștine, căci Dumnezeu ne plătește fiecăruia  după faptele noastre, credem că vom fi mai fericiți cu cât agonisim mai mult și alergăm după bunuri materiale însă în realitate fericirea sufletească este tot ce contează cu adevărat.Suferința pe care o provocăm altora  se va întoarce în suferința, lașitatea pe care o manifestăm în tinerețe, va fi plătită cu imense goluri sufletești și cu schimbarea cursului vieții, cu nefericire și singurătate.
Acest roman, care se citește dintr-o suflare,  cu o ușurință  extraordinară, fiindcă se adresează cititorului universal,  într-un limbaj clar și pe înțelesul tuturor, cu o ordonare logică exemplară, vine să întregească tezaurul valoric al literaturii române cu învățăminte și lecții  de viață care trebuiesc citite și însușite, ca să fim buni demni, onești și responsabili.
Citind romanul  ”Floare de câmp” al scriitoarei Aurelia Oancă nu poți să nu te gândești cât ești de norocos în comparație cu personajul acestei cărți care a trăit o viață plină de greutăți, neliniști și tristeți.Astfel vom învăța  o altă lecție importantă, să știm să apreciem ceea ce avem!  
Romanul ”Floare de câmp”al autoarei Aurelia Oancă a fost scris cu pana fermecată a sufletului său, dorind să lase moștenire valori morale curate pe care le transmite generațiilor viitoare.
Cunoscând activitatea literară a autoarei Aurelia Oancă  atât ca și scriitor de romane  cât și ca și redactor de revistă, poet și scriitor pentru copii, pot să afirm că  această ”doamnă a metaforei”  așa cum o denumește scriitorul și editorul Ioan Romeo Roșiianu, este o scriitoare cu bogăție spirituală imensă, cu o putere de muncă și o tenacitate de invidiat care-și merită pe deplin  acest titlu fiindcă  este unul dintre scriitorii  responsabili  care prin fiecare creație literară caută să lumineze  și să educe cititorul transmițând învățături și valori de urmat.Acesta fiind unul dintre rolurile primordiale ale scriitorului, dar care din păcate nu este aplicat și  înțeles de toată lumea. Scriitoarea Aurelia Oancă își asumă cu responsabilitate rolul său de adevărat scriitor ce luminează, trezește și învață pe alții, fapt pentru care toate scrierile sale, pietre nestemate ale literaturii românești vor dăinui peste orice timp.
Recomand cu deosebită căldură tuturor cititorilor să pătrundă în tainele romanului ”Floare de câmp” pentru că citind această carte se vor simți  fericiți și bogați!

Mihaela CD – membru TWUC, LSR, WPA, Președinte World Poets Association Canada

  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

                                            

Lasă un răspuns