Iată și consecințele democrației republicane! Guvernul României va lua decizii și va adopta acte normative fără să-i mai informeze pe cetățeni!

Foto: magazincritic.ro

Descriam cu mulți ani în urmă care ar fi punctele slabe ale statelor republicane democratice. Pentru că șeful statului este tot om politic, în “situații de urgență” nu mai poate reacționa, spre deosebire de un rege care își asumă actul guvernamental. Este și cazul de față, sub pretextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Guvernul României a luat o decizie fără precedent: va adopta acte normative fără dezbatere publică, fără consultare publică, așa cum prevedea legea transparenței decizionale. O astfel de măsură nu a fost luată nici când România a decretat stare de urgență din cauza pandemiei de Covid, informează R3Media.

Concret, Guvernul României a adoptat  Ordonanţă de urgenţă (OUG) 16/2022 prin care înlătură toate obligaţiile de transparentă decizională pe care trebuie să le respecte atunci când adoptă un act normativ, notează bzi.ro.

Din acest moment, nu mai există obligația Executivului de a îi consulta pe cetățeni, de a le oferi posibilitatea să-și exprime opinia cu privire la deciziile care le influențează viața. Oficialii Guvernului au motivat „urgența”, prin prisma interesului public, „decizii care nu mai pot aștepta”, prin prisma războiului Rusia-Ucraina.

„În cazul reglementării unei situații urgenţe sau a uneia care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării”, se arată în textul Ordonanței mai sus amintite. Mai multe pe: bzi.ro.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns