Gorjule, Mândrule! Fântâna din Vâneață

Foto: euroolteniainfo.com

Vâneața Pocruii este o arie teritorială/câmpie înghesuită într-un fel unic de râul Pocruia, pe una dintre laturi, iar pe cealaltă de prelungirea Dealului Carpini, cel care separă satele Pocruia și Izvarna din jud. Gorj.

Într-unul din colțurile sale se regăsește Cimitirul satului Pocruia. Alături de acesta, chiar la intrarea de la poarta principală, pe partea dreaptă, a fost săpată „Fântâna din Vâneață”. Ctitor al acestui izvor de binefacere a fost Ion Andreescu, unul dintre pocruienii stabiliți în București, în perioada interbelică, și care a reușit să izbândească în lumea pestriță a comercianților din cartierul bucureștean Grivița.

După ce țara nostră a renunțat la alianța cu Puterile Axei (23 aug. 1944), fiul cel mare al lui Ion Andreescu, Jean, s-a înrolat voluntar în Armata Română. A avut gradul de sublocotenent, iar dorința expresă a lui a fost să participe la eliberarea Ardealul de Nord, răpit prin diktatul de la Viena, de la sfârșitul lunii august 1940.

Din păcate, în luptele de la Apahida-jud. Cluj (sept. 1944) și-a dat obștescul sfârșit, fiind „răpus de schija unui obuzier” inamic. Sursa istorică, consultată și de noi (Gh. Călescu, „Pocruia străveche vatră de istorie și civilizație gorjenească”, Ed. Ager, Tg. Jiu, 2005, p. 185-186), ne dezvăluie că tânărul erou-sublocotenent a fost înmormântat cu toate onorurile militare la Cimitirul „Sf. Vineri” din București, fiind prezente atât oficialități ale satului Pocruia cât și cele ale jud. Gorj.

Mai trebuie reamintit că familia Andreescu s-a implicat și în restaurarea picturii Bisericii de la Cimitirul din Vâneață, a donat diverse obiecte de cult pentru ambele bisericii din satul Pocruia. De asemenea, rămâne memorabil gestul lor de a-i sprijini cu cereale pe pocruieni în timpul marii secete din anul 1947.

Foto: euroolteniainfo.com


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns