Sâmbăta morților – Moșii de Vară

Românii fac pomeni pentru SUFLETELE celor ADORMIȚI: părinți, strămoși, bunici și străbuni, frați și prieteni, victime nevinovate, bogați și săraci, împărați și domni, eroi și martiri, pe cei de laolaltă și sihaștri…

În Sâmbăta dinaintea Rusaliilor, în fiecare an, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți, cu ocazia Moșilor de Vară. În fiecare biserică ortodoxă din țară se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului.

În Biserica Ortodoxă, sâmbăta este consacrată cultului morților, însă, cu precădere în două sâmbete de peste an, aproape toți credincioșii vin la biserică cu bucate de pomană pentru sufletele înaintașilor. Aceste Sâmbete sunt Moșii de Iarnă, din Sâmbăta Înfricoșatei Judecăți, a lăsatului de sec de carne dinaintea postului mare, respectiv Moșii de Vară, din Sâmbăta Rusaliilor.

Până astăzi, după datinile strămoșești, în satul românesc se oferă, în sâmbăta Moșilor de vară, colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite „moșoaice”. În Bucovina și în alte zone din țara noastră, pomenile amintite sunt trimise vecinilor încă de la primele ore ale dimineții.

Așadar, credincioșii trebuie să știe că sunt datori, în această zi, să îi pomenească pe toți strămoșii și moșii lor și pe toți cei din veac adormiți, în cadrul slujbei de parastas care se săvârșește în toate bisericile, la finalul Sfintei Liturghii, subliniază Doxologia.

S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a șederii lui Hristos în mormânt. Din punct de vedere teologic, aceasta este ziua în care Mântuitorul a coborât cu sufletul la iad pentru a-i înălța pe cei adormiți. În mod deosebit, două dintre aceste zile de sâmbătă din anul bisericesc sunt dedicate, în toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a morților, prin rugăciunile și cântările înscrise în cărțile de rânduială (Triod și Penticostar):

    a) sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a înfricoșătoarei Judecăți) și

    b) sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (sâmbăta Rusaliilor).

Aceste două sâmbete poartă denumirea generică de „moși” (prima – Moșii de iarnă, iar cea de-a doua – Moșii de vară), deoarece în aceste zile îi pomenim pe părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți întru Domnul. În limba greacă, aceste zile se numesc ψυχοσάββατον (Sâmbăta sufletelor), iar în slavonă, Subbota roditelskaia, ne mai informează Doxologia.

În ceea ce privește pomenirea Moșilor de vară, textul liturgic din Penticostar arată faptul că în această zi ne aducem aminte de „creștinii care au adormit în credință: părinți, strămoși, bunici și străbuni, frați și prieteni, bogați și săraci, împărați și domni, pe cei de laolaltă și sihaștri”, pentru toți aceștia rugându-L pe Dumnezeu astfel: „Odihnește-i, Doamne (…), unde sunt mulțimile tuturor drepților și unde este sălașul sfinților Tăi”. (…) – integral pe ActiveNews, autor: Andreea Ilie.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns