Biserica asta mică, „de pe trotuar”, care le stă în ochi dumnezeilor falși ai acestei lumi, e poporul român

Cosmin Uhrenciuc Photography

Pr. Ioan Istrati despre biserica în pericol de la Constanța: Biserica asta mică, „de pe trotuar”, care le stă în ochi dumnezeilor falși ai acestei lumi, e poporul român, pe care vor să-l dărâme și să-l zdrobească îmbuibații zilei


Părintele Ioan Istrati (foto), unul dintre cei mai cunoscuți și populari preoți români, a intervenit în conflictul dintre primarul Constanței, Vergil Chițac și Arhiepiscopia Tomisului pe tema bisericii „Izvorul Tămăduirii”.

Părintele Istrati spune că biserica respectivă este asemeni poporului român: „pe care vor să-l dărâme și să-l zdrobească îmbuibații zilei”, cu aluzie la primarul Chițac.

Preotul a explicat că acea biserică trebuia să fie temporară, până ce autoritățile eliberau autorizația pentru o construcție mai aproape de arhitectura bisericească, dar apoi s-au răzgândit.

„Am venit la chemarea Înaltpreasfințitului Teodosie, la Bisericuța “Izvorul Tămăduirii”, care e în primejdie să fie dărâmată, din cauza cerbiciei vrednice de plâns a unei instanțe strâmbe și a unei administrații triste.
Din capul locului, să spunem că Bisericuța nu a fost construită de un preot așa din senin, ca așa a visat noaptea, ci a avut autorizație dar a fost anulata de asociația Constanța altfel.

Știm că e sărăcăcioasă, că e de osb, acoperită cu azbest. Știm că e amărâtă. Dar Îl are în ea pe Hristos Dumnezeu.
Exact ca Biserica neamului românesc.
Suntem o Biserică de văduve plângând, de copii sărmani, de angajați cu ochii înfundați în orbite, de femei care cară plase de la piață și neamul în spate.
Noi nu avem nobilime. Aristocrația noastră a murit în beciurile securității drăcești. Avem doar copii de securiști care s-au îmbogățit peste noapte în mlaștina tranziției. Ăștia nu dau pe la Biserică, pentru că părinții lor au omorât mii de preoți și sute de mii de credincioși. În alte țări, bogații au grijă de Biserică, lorzii și baronii întrețin splendoarea eclesiilor.

La noi Biserica trăiește din leul băbuței tremurânde.
Știu că sunt preoți bogați și căutați. Știu că sunt parohii în bunăstare, dar ele sunt pentru ele. Sunt mii de parohii sărmane, unde preotul muncește din greu, ca să fie Liturghia slavei lui Dumnezeu în sate foarte mici. (…) – continuarea pe R3media.

Sursa foto: Cosmin Uhrenciuc Photography


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns