Cum a dispărut Barza, mina din Hunedoara care a adus României sute de tone de aur. Acum e un câmp de ruine

Foto: Daniel Guță / Adevărul

Peste două sute de tone de aur şi mult mai mult de argint, cupru şi minereuri complexe au fost extrase în ultimul secol şi jumătate din zona Bradului, unul dintre cele mai mari centre miniere din România, faimos pentru rezervele sale importante de aur.

Agonia exploatării Barza din Hunedoara, una dintre cele mai productive mine de aur din România, din care s-au extras peste două sute de tone de aur, a durat circa un deceniu.

În mai puţin de un deceniu, din 1997, când au început primele disponibilizări în minerit, şi până la închiderea definitivă a minei Barza din vara anului 2006, centrul minier care asigura existenţa a mii de familii s-a transformat într-o uriaşă întindere de clădiri şi instalaţii miniere abandonate, lăsate pradă distrugeriilor. Natura a pus stăpânire peste vechile câmpuri miniere, în timp ce majoritatea dintre numeroasele construcţii ale fostelor mine sunt ruinate în prezent, la aproape două decenii de la închiderea exploatării, scrie Adevărul.ro.

Declinul abrupt al exploatării aurifere Barza a fost resimţit imediat după 1990, îşi amintesc foştii angajaţi ai întreprinderii. Minele ei nu au mai fost retehnologizate, funcţionau cu utilaje şi instalaţii care îşi depăşiseră de mai mulţi ani termenul de casare, lemnul de mină, vagoneţii şi uneltele minerilor  erau insuficiente, iar improvizaţiile erau folosite pentru a prelungi agonia secţiilor miniere.

Mina Barza a intrat în exploatare în secolul al XIX-lea și a atins apogeul producției, de 2-2,5 tone de aur pe zi, în anii ’50. Însă, notează sursa citată, potrivit unor rapoarte ale spionajului american, în primii ani de comunism, producţia de metale preţioase a României ajungea în Uniunea Sovietică, în ciuda sacrificiilor pe care le făceau localnicii angajaţi în minele de aur.

Exploatările miniere din zona Bradului au continuat să se extindă în anii ´60 şi ´70, deşi zăcămintele bogate în aur nativ s-au epuizat treptat. Până în anii ´80, lungimea totală a galeriilor subterane ale câmpului minier Barza a ajuns să depăşească 500 de kilometri, iar numărul angajaţilor din minerit era de aproape 10.000 de oameni. (…) – integral pe RostOnline.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns