Slovenia cumpără pentru rezerva națională TOT GRÂUL produs de fermierii țării. România EXPORTĂ grâu și importă pâine congelată, mult mai scumpă

Sursa foto: Facebook

În timp ce un stat din UE, respectiv Slovenia, cumpără tot grâul produs în țară pentru a asigura necesarul pentru populație, producția din România pleacă deja de export, sute de mii de tone fiind cumpărate, săptămâna trecută, doar de Egipt, fără ca statul român să ia vreo măsură pe piața cerealelor.

În mod tradițional, România este în topul exportatorilor de grâu din UE. Anul trecut, țara noastră a a exportat 6,388 milioane de tone de grâu, fiind întrecută doar de Franța.

Însă, în acest an, situația este diferită, pentru producția de grâu fiind estimată o scădere de 20% față de anul trecut, din cauza secetei. La aceasta se adaugă criza din Ucraina și creșterea prețurilor la gaze și energie, ceea ce determină îngrijorări la nivel mondial cu privire la o eventuală criză a alimentelor.

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România, la cel mai mic preț din licitație.

Chiar și așa, România a început deja să exporte grâu, doar în Egipt fiind vândute sute de mii de tone.

Săptămâna trecută, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat o cantitate de 815.000 de tone de grâu.

Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria, a precizat GASC. Potrivit traderilor, cel mai mic preţ oferit în cadrul licitaţiei a fost pentru grâul din România, 429,90 dolari pe tonă.

Grâul va fi livrat în lunile august, septembrie şi octombrie 2022.

Exportăm grâu și importăm pâine congelată

Într-un interviu la un post de televiziune, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, confirma că România exportă grâu pe un preț mic și importă pâine congelată, mult mai scumpă, conform Mediafax. (…) – integral pe RostOnline.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns