Viața și lupta partizanului din munți, Ion Gavrilă Ogoranu, în El Correo de España | VIDEO 

Foto: Rost Online

Jurnalistul spaniol, Álvaro Peñas, a publicat, în publicația online El Correo de España, un material în care descrie viața și personalitatea marcantă a lui Ion Gavrilă Ogoranu (1923 – 2006), unul dintre cei mai importanți comandanți ai rezistenței anticomuniste.

În articolul intitulat „Partizanul care a luptat pentru ceea ce a iubit”, Álvaro Peñas relatează principalele momente ale luptei lui Ogoranu pentru libertate. După abdicarea regelui Mihai și instalarea totală a regimului pro-sovietic la București, Ion Gavrilă Ogoranu s-a refugiat în Munții Făgărașului și, în următorii șapte ani, a purtat zeci de lupte cu trupele Securității statului comunist. A fost condamnat la moarte în contumacie în 1951, însă a reușit să se ascundă până în 1976, când a fost capturat. A fost eliberat după intervenția directă a președintelui Statelor Unite, Richard Nixon.

După prăbușirea regimului Ceaușescu, a depus eforturi uriașe pentru ca autoritățile să recunoască formal sacrificiul luptătorilor din munți. Cu toată strădania și demersurile sale, nu a primit din partea statului român recunoașterea oficială meritată – cea de lider al rezistenței armate.

Sursa: Rost Online


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns