Procesul de etnogeneză românească continuă! „Pietre de poticnire” așezate în memoria evreilor uciși în timpul Holocaustului!

Primăria Mun. Covasna

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din Sfântu Gheorghe care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului, în urmă cu 78 de ani.

Acestea au fost puse la inițiativa lui Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” și laureat al Premiului Pro Urbe, în numele Asociației Culturale „Mikes Kelemen”, iar cele 13 locuințe au fost identificate cu ajutorul consilierului local József Álmos.

“Pietrele de poticnire, sub forma unor plachete din cupru de 15×15 cm aşezate pe trotuare, marchează fostele locuinţe ale familiilor evreieşti, ghetoul în care aceştia au fost adunaţi în mai 1944 şi locul fostei sinagogi din oraş, care a fost demolată între timp (…) În multe cazuri, fostele locuinţe ale evreilor au fost demolate, aşa că în faţa clădirilor care le-au înlocuit au fost amplasate aceste plachete, unele cu un singur nume, altele cu numele unor familii întregi”, se arată într-un comunicat de presă, postat astăzi pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.

“Ideea unor ‘pietre de poticnire’ care au ca scop comemorarea persoanelor exact în ultimul loc de reşedinţă – sau, uneori, de muncă – pe care l-au ales în mod liber înainte de a fi victime ale deportării, a fost iniţiativa artistului german Gunter Demnig, care în 1992 a comemorat astfel victimele nazismului. În prezent, sunt peste 60.000 de astfel de plachete în 1.200 de oraşe din Europa”, se mai menţionează în comunicatul primăriei. Mai multe aici

  • Nota redacției: Salutăm inițiativa autorităților locale, dar, condamnăm neimplicarea autorităților centrale care în ultimii 30 de ani au cedat constant promovarea istoriei culturale românești, contribuind activ la noua “etnogeneză românească”, nu departe de trecutul medieval al Transilvaniei. În ritmul acesta, în fostul noastru Ardeal, vor dăinuni noi popoare care vor șterge definitiv orice urmă de viețuire românească de pe aceste meleaguri mirifice.

  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns