Copiii României: cifre semnificative, riscuri pentru viitor

România are în prezent 3,6 milioane de copii.

Copii cu situație economică precară

Țara noastră se situează pe primul loc în statisticile europene în ceea ce privește riscul de sărăcie la care sunt expuși copii. Astfel, dacă acest risc afectează în medie un sfert din copiii din Uniunea Europeană, în România o treime din copii sunt expuși riscului de sărăcie: adică aproximativ 1,2 milioane în total.

Copii cu probleme de familie

Dintre cei 3,6 milioane de copii ai României, 76.000 de copii au unul din părinți plecat la muncă în afara țării.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Alți 45.000 de copii sunt în grija statului, în sistemul de protecție specială, astfel:

  • 13.000 de copii în centre de tip rezidențial
  • 17.000 de copii în familiile asistenților maternali
  • 11.000 de copii crescuți de persoane din familia extinsă.

Dintre copiii enumerați mai sus, peste 12.000 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate – majoritatea se încadrează în categoria celor 11.000 crescuți de alte rude.

Astfel, 88.000 din copiii României au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Copii adoptabili

Dintre primele două categorii enumerate mai sus ca fiind în sistemul de protecție de stat, 6.000 de copii așteaptă să ajungă într-o familie adoptivă, majoritatea fiind în vârstă de peste șase ani, ceea ce îi face mai greu adoptabili.

Anul trecut s-au încheiat 1.653 de adopții. Cifra pare mică în raport cu numărul copiilor din sistem, dar reprezintă un record pentru ultimii 20 de ani.

Copii în sistemul de educație

La finele anului școlar 2019-2019, numărul copiilor înscriși la școală era de 2,8 milioane, cel mai mic număr de elevi din ultimii 30 de ani, înregistrând o scădere de 15% în ultimul deceniu (2009 – 2019).


Cifrele vor continua să arate sumbru atâta timp cât România nu va avea o gândire strategică de sprijin pe termen lung pentru familie, după modelele al căror succes s-a dovedit deja în țările vecine:

Analiză. Politicile pro-familie din Polonia: concediu de maternitate, indemnizații pentru copil, sprijin pentru mame singure, facilități fiscale pentru părinți

Politicile pro-viață și pro-familie din Ungaria

Baby-boom polonez: Măsurile guvernamentale au făcut ca Polonia să înregistreze creștere demografică. Maximum pe șapte ani, înregistrat în 2017

Polonia: Primă de 1.000 de dolari la nașterea unui copil cu dizabilități

Ungaria oferă 10.000 de trusouri pentru bebelușii maghiari din afara granițelor

Ungaria: Programul lui Orbán „36.000 dolari pentru 3 copii” a dus la o creștere cu 20% a căsătoriilor, după jumătate de an

Sursa: stiripentruviata.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns