Străinii – Cuvântul editorului

Johnny Ciatlos-Deak / Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, Senior Editor Globart Universum Publishing House, Canada

Sosim pe această lume pentru o perioadă bine determinată, doar de El știută, cu un rol atribuit, pe care noi trebuie să-l descoperim precum o formulă magică ce deschide o poartă ferecată spre un tezaur. Traseul ce trebuie să fie parcurs de fiecare din noi este bine definit prin destin. Dilema cea mai mare este faptul că nimeni nu-și cunoaște rolul și sarcina în cadrul acestei călătorii pământene.

Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca, în romanul Străinii printr-o superbă abordare ne dezvăluie tot ceea ce înseamnă destin sub  cele mai diverse fațete posibile. Cele treisprezece capitole ce compun romanul sunt foarte bine clădite, de asemenea și personajele au fost compuse cu măiestria unui autor ce posedă o vastă experiență scriitoricească.
Firul poveștii din cartea Străinii se desfășoară pe perioada câtorva decenii astfel  protagoniștii fac parte din mai multe generații, așadar vom întâlni situații diverse aflate în strânsă concordanță cu momentul în care au loc.

Pe parcursul romanului vom experimenta din cele mai complexe trăiri cu un puternic impact sentimental, care ne sunt etalate amănunțit, simțind că te afli în inima acțiunii, aidoma unui film 3D.
Acțiunea romanului focusează și regrupează destinele unor oameni din diferite clase sociale de diferite vârste într-o avalanșă de emoții împinse până la paroxism.

Personajul principal este modelat de către autoare cu foarte multă pricepere și adus la perfecțiune creând  un personaj complex ce are un destin tragic de la naștere, o copilărie lipsită de afecțiunea maternă lăsând cicatrici adânci în inima și sufletul său. Fiind marcat profund de acest aspect el pășește în viață cu acest handicap psihic, dar viața îi rezervă pe parcursul ei și alte momente de suferință din toate sferele atât pe plan amoros cât și familial. In prima parte a romanului tânărul Florin parcurge perioada copilăriei, adolescenței și primii ani ai bărbatului matur dar lipsit de experiență,  timorat de un tată sever și el având un drum al vieții tumultos, ambiguu mereu în căutarea sinelui.Iată a doua parte devine o avalanșă de acțiuni menite să procure cititorului satisfacția unei lecturi extrem de palpitante din care nu lipsește adrenalina,suspansul dar și adevărate lecții de viață presărate din  abundență de episoade marcate de tragedii cât și de afecțiune,romantism și iubire necondiționată.
Mă voi rezuma la ansamblul lucrării fără a intra în prea multe detalii lăsându-vă pe dumneavoastră dragi cititori să descoperiți personajele, parcurgând romanul.
Acțiunile se succed de o  manieră și o intensitate la care cititorului  îi este  imposibil să renunțe și este împins la lectură de o forță nevăzută care-l determină să parcurgă capitolele captivante.
Imprevizibilul se află la fiecare pas astfel periplul devine unul extrem de palpitant iar răsturnările de situații sunt deseori duse la limita inimaginabilului. Dezamăgiri,vise spulberate, destine strivite sub influența unor ego-uri otrăvite și orbite de putere,bani și poziție socială, tăind în carne vie pentru a oferi lumii acea fațetă falsă în care se cramponează unii, astfel trăind în mizeria sufletului vândut diavolului, situatii care din nefericire sunt prezente și în timpurile pe care le trăim.
Autoarea pune accent pe interacțiunea personajelor în diferite ipostaze descriind cu meticulozitate până în cel mai mic detaliu, energiile și vibrațiile declanșate de aceștia.De la cel mai banal sărut până la apogeul unei scene de amor, trăirile și sentimentele sunt descrise cu iscusința unui bijutier renumit ce aduce strălucire unui diamant prețios. 
Atât capitolul de debut cât și cel final plasează acțiunea într-un cimitir, practic fiind destinația finală al oricărui pasager pe acest pământ, însă durata și confortul  călătoriei pe drumurile vieții până la terminus vor fi marcate de șansă, principii, moralitate, viziuni sau aspirații, bogat garnisite de o sumedenie de trăiri și experiențe ce vor defini destinul fiecărui individ în parte.Străinii este o diateză perfectă în acest sens. Chintesența acestui splendid roman constă în faptul că autoarea reușește să prezinte cititorului o suită de evenimente îmbrăcate într-o vastă gamă de emoții astfel că lectura devine foarte interesantă, cititorul fiind practic metamorfozat în acțiunea romanului.
Prin povestea romanului Străinii distinsa autoare Mara Popescu-Vasilca  oferă cititorilor prin incontestabilul său talent de romancier o adevărată bijuterie un masterpiece prin  care cititorul va putea savura acel gust rafinat  dulce amar ce ne este adeseori servit în meniul vieții.

Johnny Ciatlos-Deak / Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, Senior Editor Globart Universum Publishing House, Canada

  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns