Mă întreb și eu, tații, tații de minore dar și mamele cum or fi dormit ei relaxați știind că pustoaicele sunt la 300, 500, 700 km de casă la mare cu gaska (toți minori) vreo 5 zile ?!

Mă întreb și eu, tații, tații de minore dar și mamele cum or fi dormit ei relaxați știind că pustoaicele sunt la 300, 500, 700 km de casă la mare cu gaska (toți minori) vreo 5 zile ?! Că doar la mare nu au venit să mănânce porumb fiert si să bea suc de mere.

Ce mă îngrijorează că nu sunt însoțiți și supravegheați de cel puțin 1 adult.

Cea mai tare beție, primul joint, primul casual sex îl faci la mare, în libertate, departe de părinți. Iar dacă ai învățat bine pe a 8 a nu înseamnă că eu, ca părinte, deși atent la nevoile tale, devin iresponsabil acum si te las să faci ce vrei mai ales comportamente de risc, periculoase și pentru adulți . Vă zic ce am auzit la copiii:

“Băă, 3 shoturi am băut și mi-a fost rău, am vomitat de la 3 la 7” – fata nu avea 16 ani

Apropo, un shot de cozonac: 20 ml stroh (rom de 80 grd) 10 ml jagermeister și 5 ml baileys.

“Niciodată să nu combini xanax cu alcool, nu e bun” băiat tot pe la 16 ani

“Ce ai fato că nu am venit la mare să dorm. Hai să bem”

I-am zis la unu “baiatu, dacă ii mai dai de băut prietenei tale, chem poliția. Nu vezi că e aproape inconștientă. Mai bine o ajuți când vomita să nu se lovească”. Amândoi pusti stăteau pe sosea. Ea mai grav, vomita, se oprea și cerea de băut.

Dacă fata ajunge la UPU ce faci ca părinte, fugi de la Brașov noaptea sau poți afla a 2 a zi ? Sau și mai simplu: nu vei afla niciodată de întâmplările negative de la mare!

Puștiul de la curățenie imi zice de dimi “Domnu’ am găsit prezervative “. “Noi sau folosite?” ” Erau murdare”.

Păi asta e bine înseamnă că le-au fost de folos, ne revenim ca națiune, învățăm să ne protejăm.

O sa comentați, dar dacă nu ai 18 ani, nu ai ce căuta la mare fără părinți. Pentru că nu ești matur psiholog vorbind. Nici la 18, nici chiar la 20. Vei fi major dar nu matur.

Si dacă nu ești matur ai parte de decizii de risc care îți pun viața și sănătatea în pericol.

Stiu că ai crescut’o bine dar forța anturajului e mai puternică decât voința personală și decât sfaturile tale generale de acasă. Si plăcerea de acum e infinit mai atractivă decât suferința ulterioară – astea sunt principii în psihologie, nu lozinci !

La 16 ani nu ai abilități de refuz solide, de anticipare a unor riscuri, de a evita conflicte. Nu le ai pentru că creierul tău nu e dezvoltat la maxim, lobul frontal-ala responsabil de decizii raționale se dezvoltă ultimul.

Și faptul că toți colegii tai merg la mare singuri. ..nu e deloc un argument.

Da, poate fi o experiență super plăcută si memorabilă dar nu intotdeauna.

Poți rata totul printr-o simplă vacanță la mare, nefericită. Iar traumele adolescenței își pun amprenta pe dezvoltarea psihoemotionala si a personalității.

Nu prea multă iubire ne afectează (nu e cazul), ci prea puțină disciplină.

..nu-i așa că e fascinantă imaginea cu lupul?!

Psiholog Mihai Copăceanu Ph.D.


Notă: Am primit un punct de vedere pe care îl redăm ca atare.

Nu sunt de acord cu: ,,Păi asta e bine înseamnă că le-au fost de folos, ne revenim ca națiune, învățăm să ne protejăm.”

Da de ce ne protejăm? Iubirea nu are nevoie de cauciuc, ea așteaptă. Apropo, sexul sigur e un mit. Prezervativele nu protejează nici de BTS, nici de sarcină. Unele boli grave se transmit prin contact în zona genitală. Virusul HIV e de cîteva zeci de ori mai mic decît microfisurile din producție la orice prezervativ. Chiar folosit corect, ea poate rămîne gravidă. Nu mai vorbesc de faptul că poate aluneca, se poate rupe, etc. Dacă cei doi mai sunt și beți, e clar cît de bine îl vor folosi. În plus, are și efect avortiv. Foarte bine scrie pe tema asta Dr. Todea Gross în cartea ei. Avînd în vedere aceste aspecte și altele, nu e dovadă de educație folosirea ,,protecției”, ci din contră, e iresponsabilitate. Astfel, tinerii joacă ruleta rusească. E în joc propria sănătate și propriul viitor. Merită? (Radu Buțu)


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonaţi-vă. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook.
  • Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns