ROZMARINUL: „Datorită proprietăților sale miraculoase asupra memoriei, absolvenții școlilor din Roma antică și din Grecia purtau coroane de rozmarin”

antiparenting.ro

ROZMARINUL, veșnic verde și puternic parfumat, a fost folosit de egipteni, greci și romani, drept înlocuitor al tămâiei, pentru scopuri ritualice. S-a găsit rozmarin și în mormintele faraonilor egipteni, în antichitate considerându-se o plantă sacră, folosită pentru curătare, igienizare și conservat. În Grecia antică, rozmarinul a fost dedicat zeiței Afrodita. În Spania, rozmarinul înflorit a fost folosit ca protector împotriva spiritelor rele, iar în Evul Mediu, în Franța, a fost utilizat împreună cu ienupărul, în locurile unde erau bolnavi, pentru a preveni infecția și răspândirea ei. Ca simbol al loialității, mirii purtau crenguțe de rozmarin. Chiar și Hamlet al lui Shakespeare purta rozmarin, având aceeași simbolistică. Beneficiile consumului de rozmarin.

Nelipsit în bucătăria mediteraneană datorită gustului picant cu o notă ușor amară, rozmarinul are un efect dovedit asupra circulației cerebrale și periferice, fiind considerat un adevărat elixir pentru memorie. Datorită proprietăților sale miraculoase asupra memoriei, absolvenții școlilor din Roma antică și din Grecia purtau coroane de rozmarin.

Această plantă veșnic verde, crește capacitatea de concentrare, mărește atenția și tonusul psihic, reduce surmenajul, fiind un remediu bun în amețeli (vertij), migrene, surmenaj psihic și intelectual. Are un efect antiinflamator și analgezic, fiind leac bun pentru durerile de cap.

Tonic digestiv, coleretic și colagog (susține secreția și eliminarea bilei), este antispastic și scade colesterolul, tratează afecțiunile hepatobiliare, indigestiile și colicile abdominale. Rozmarinul are efect antistress, este diuretic, antireumatic, antihipertensiv, antiseptic respirator și intestinal, antioxidant, antitumoral, având rezultate benefice în ateroscleroză, hipertensiune arterială, gută și reumatism.

Reduce degenerarea neuronală, înhibă dezvoltarea celulelor canceroase – fiind un real ajutor în leucemie și cancer mamar, stimulează cu succes sistemul imunitar, are efect antibacterian și antiseptic. Rozmarinul conține cantitati semnificative de fier, potasiu, cupru, calciu, magneziu, fibre, aproape toate vitaminele B si vitamina C. Pentru înlăturarea anemiei, se condimentează mâncărurile (nu fierbinţi, ci călduțe) cu rozmarin. Dacă peste urzici și spanac se presară rozmarin, se îmbunătățește capacitatea de asimilare a fierului, această combinatie având un puternic efect antianemic.

Contraindicații (…) – continuarea pe antiparenting.ro.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonaţi-vă. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook.
  • Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns