Program politic pentru susținerea familiei și redresarea demografică

asociatiaprovita.ro

În anul 2022, la solicitarea unui partid politic, PRO VITA București a creat prima versiune a unui document de strategie referitor la familie și demografie, strategie care ar urma să fie inclusă în viitoarea ofertă electorală (de guvernare) a acestui partid.

Documentul se intitulează PROGRAM PENTRU SUSȚINEREA FAMILIEI ȘI REDRESAREA DEMOGRAFICĂ. Spre deosebire de abordarea noastră uzuală, specifică societății civile (exemplu), am ținut de această dată cont de necesitățile comunicării politice și am integrat problematica familiei în contextul mai larg al demografiei românești, încercând astfel o abordare unitară.

Obiectivul declarat al programului este formulat astfel: „Să avem în România cât mai multe familii, cât mai longevive, cât mai numeroase, asigurând membrilor acestora un mediu propice economic, social, protectiv și psiho-afectiv de formare și dezvoltare a personalității umane, iar națiunii române continuitatea și dezvoltarea demografică, economică, socială și culturală.”

Documentul trece în revistă schimbările struturale acumulate, începând cu anul 1990, pe fondul reducerii natalității și al masivei migrații externe, în dinamica populației din România precum și potenţialul distructiv al acestora. În urma analizei, am considerat că, dincolo de factorii culturali, care pot fi incluși doar limitat într-o strategie guvernamentală, la baza îmbunătățirii perspectivelor demografice trebuie să stea o construcție normativă, sub forma unei strategii naţionale în domeniul populaţiei, strategie elaborată cu responsabilitate, stabilă şi agreată de clasa politică și de societate.

Astfel, documentul pregătit de PRO VITA București cuprinde:

  1. Context socio-cultural – natalitatea în Europa; exemple de bune practici; exemple de politici insuficiente sau inexistente;
  2. Măsuri de încurajare a natalității existente în România;
  3. Propuneri de noi politici publice pentru stimularea natalității și susținerea familiei. Propunerile se axează pe 3 direcții de acțiune: a) îmbunătățirea asistenței financiare; b) servicii pentru copii/părinți; c) programe familiale pentru creșterea resurselor familiale.

Documentul include de asemenea considerații despre „factorul migrație” în ameliorarea dezechilibrului demografic. Într-adevăr, redresarea natalității nu este suficientă pentru stoparea dezechilibrelor demografice, într-o țară din care s-a emigrat și se emigrează masiv. Emigrația apare ca unul din cele mai mari pericole la adresa siguranței naționale, așa încât apreciem că va fi necesară o politică guvernamentală, la nivel național, privind migrația externă, abordată, la fel ca problema natalității, hotărât și prioritar.

Programul nu este, în acest moment, disponibil în mod public. (asociatiaprovita.ro)


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonaţi-vă. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook.
  • Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns