Aroganță sau prostie?

Sursa: Euronews

Grupul celor 7 (G7) e constituit din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. Miniștrii de finanțe ale țărilor componente s-au întâlnit în cursul zilei de vineri, 2 septembrie, și au decis să plafoneze prețul pe care o altă țară, Rusia, poate să-l încaseze pentru petrolul exportat.

Când am citit știrea de mai sus m-am întrebat dacă chiar toate țările respective sunt conduse de persoane cu deficit mental. Apoi am luat la rând conducătorii celor șapte țări și am realizat că șase din șapte se încadrează la această categorie: Justin Trudeau (Canada), Emmanuel Macron (Franța), Olaf Scholz (Germania), Mario Draghi (Italia), Boris Johnson (Marea Britanie) și Joe Biden (SUA). De premierul Japoniei, Fumio Kishida, nu știu nimic, așa că nu ma pronunț.

Eu înțeleg ca tu, ca țară sau grup de țări, să iei decizia de a boicota toate produsele care-și au originea într-o altă țară și să decizi să nu le mai cumperi. Dar nu înțeleg ca tu, ca țară, să dictezi unei alte țări (X) cu cât să-și vândă pe piața internațională un anumit produs (A) și nici nu înțeleg cum poți să împui altor țări terțe un preț maximal pe care acestea au voie să-l plătească pentru achiziționarea produsului A din țara X.

În primul rând, toate cele șapte țări sunt țări capitaliste, adică țări în care, teoretic, prețurile sunt stabilite de piață, în funcție de cerere și ofertă. Adică exact contrariul a ce au decis în legătură cu petrolul rusesc.

În al doilea rând, populația celor șapte țări reprezintă doar aproximativ 14% din populația lumii. Ăsta e caz clar de aroganță maximă. Oare se așteaptă ca celelalte aproape 200 de țări să respecte indicațiile lor? Oare se așteaptă ca țări precum China, India și Turcia să se supună deciziei lor? (…) – integral pe RostOnline, autor: Dragoș Doran.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa/abona. Contactați-ne oricând. Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă/integră, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns