Imbecilizarea? Continuă! La ruși, mai intens.

Foto: cuvintecelebre.ro

Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând cu anul 2000. Cu cât este mai mare nivelul IQ-ului național, cu atât este mai mare căderea. În afară de studiile psihometrice, acest lucru demonstrează și empirismul. Un adolescent de 14 ani înțelege în medie ce ar fi înțeles un copil de 10 ani născut înainte de 1975. Unul dintre simptomele acestei regresii este pierderea vocabularului, semnalată de numeroase studii începând cu 2017. Se crede că Adevărata dramă relevată de această sărăcire este cea a dificultății de memorare pentru generațiile în devenire.

În această societate idiotizată, obezitatea a devenit norma, oamenii consumând doar băuturi dulci. Statul nu poate rezolva probleme simple, cum ar fi irigarea terenurilor sau gestionarea deșeurilor. Pornografia se clasează ca o cultură, iar locurile de sex rapid preiau locurile de fast-food. Elitele sunt formate din contra-elite. În sistemul școlar actual, fruntașii clasei sunt percepuți ca învinși. Deciziile politice sunt toate mai fatale și mai contraproductive unele decât altele. Coincidențele cu realitatea noastră sunt tulburătoare. Scăderea fertilității în țările bogate afectează acum toate clasele sociale. Însă asociația sărăcie-fertilitate se bazează pe un izvor antropologic care și-a avut rațiunea de a fi. Într-o familie săracă și/sau tradițională, resursa principală este cea umană, ca sursă de muncă, putere, identitate. Acesta este încă cazul în multe țări emergente, chiar dacă scăderea fertilității se observă peste tot.

Acest salt calitativ în sapiens se datorează efectului Flynn, numit după economistul neozeelandez James Flynn (28 Aprilie 1934 – 11 Decembrie 2020). Este vorba de o creștere continuă a coeficientului intelectual datorită conjuncției securității alimentare, accesului la educație și, în general, a unui climat propice dezvoltării cognitive. Dar, intrarea în secolul 21 marchează un regres pentru dezvoltarea inteligenței umane. În Danemarca, unde IQ-ul celor înscriși este înregistrat din 1959, s-a observat că între 1959 și 1989 a crescut cu 3 puncte pe deceniu. Cu toate acestea, între 1989 și 1998, același IQ a marcat o primă regresie, înjumătățindu-și practic progresia la +1,6 puncte. Din 1998, declinul este de -2,7 pe deceniu. Acest studiu și altele converg asupra faptului că efectul Flynn este defalcat. Societățile prospere au cedat într-un timp foarte scurt unei dinamici involutive.

Rusia, la fel. În ultimii 30 de ani. Aici, spre deosebire de țările care n-au trecut prin experimentele comuniste, rezonanța imbecilității e mai puternică. Relația cu proprietatea a rămas deformată și după destrămarea URSS. Munca l-a creat pe om, dar comunismul a exclus exploatarea. Cu asta a fost exclusă și relația de a avea, gestiona, controla, crea. Socialismul dezvoltat a pus aceste ocupații în mâinile unui grup mic de oameni, 20-30 de mii, oligarhi diverși, supuși unui singur om, Țarului. Oligarhii sunt preocupate nu atât de oameni, cât de partea cea mai efectivă a muncii, afacerile. Și atunci, pătrunderea în sfera politică se face ușor, prin manipularea comună cu Țarul a populației. Astfel, poporul rus e un popor unit unde materialismul promovat, marxismul, e o ideologie lipsită de suport material, individualizat. Proprietatea reală a statului aparține elitei. Spațiul gol, dintre om și natură este mereu umplut cu propaganda apărăii Patriei de către dușmanii de din afară. Sau, cu o cultură deosebită imaterială și o religie națională unică, supremă. Un popor unit, luptător cu lipsurile zilnice, însușirea personală a bunurilor, este ușor de integrat în ideea imperială. Fiecare din ei, chipurile, e o mică parte din o Putere înaltă, dar divin al Statului rus.

Condițiile imbecilizării poporului rus au fost create chiar de la început, de la exproprierea cetățenilor Rusiei, din anul 1917. Pentru a supraviețui în natura firească, fiecare om primitiv se înarma cu o bâtă sau piatră. În sistemul feudal și capitalist, înarmarea se făcea cu proprietăți mai valoroase, unde comunitatea era legată tradițional de cel care putea gestiona adecvat acele proprietăți. Între stăpân și sclav, exista o relație individuală personalizată. (Părinții lui Lenin au putut ajunge din mizerie la rangul de dvorean.). Dar ideologia marxistă, doritoare de a face „dreptate”, a nimicit nu numai exploatatorii, dar și relația cu ei de a fi, de a trăi. În rezultat, milioane de oameni au fost executați. Nu-i omul – nu-i problema! Pe drept? Alte generații, de după anul 1917, au păstrat ideologia omului limitat în însușirea personală. Arcul progresului părea a fi sărăcia, necesitatea de a mânca. Intelectualizarea poporului – elitelor! Dar, explozia informațională de după anul 1991 și-a împlinit rolul. Oamenii au început să gândească pe nou. Titlul cărții lui Gorbaciov „Gândirea nouă” și-a găsit rostul. Gândirea nouă se începe din interior, de la limba sa proprie națională. Această competiție în limbi nu mai poate fi oprită. Imbecilizarea Leninistă, liniară fiind, dotată cu arma fricii de șefi, de Dictatura proletariatului (sic!), de fiecare dată se stopează în economie, siguranța de a avea hrană. Iar indicele siguranței, proprietatea, nu se află în mâna cetățeanului ci oligarhului.

Totul ce e nou se vede prin comparații. Marxismul criticat de capitaliști, ca să vezi, a pătruns și la ei. Neomarxismul, marxismul nou, apare și aici, în imperialismul putred de bogat. Formă lui financiară e împrumutul de bani. Aici, poți trăi, avea case și mașini, dacă ai o educație bună de muncă și interpretariat. Muncește! Iar capitalul inițial îți stă la dispoziție. Sărăcia „împrumutată” pare a fi la fel ca și în sistemul comunist, dar e o alegere liberă. Omul e supus Dumnezeului nevăzut, nu elitei patriotice care te țin în teamă de vecini. Iar legile statului capitalist, lucrează în interesul muncii fiecărui om. Riscul de a muri, alegerea îți aparține. Alegerea de a trăi în Europa a milioanelor de ruși, e garantată prin lege de UE, fapt care în Rusia nu e. Aici, legea e Țarul, credința în el, în originea materialismului, locului de naștere, gol. Doar arma primitivă, bâta și piatra, e înlocuită cu tancul și racheta. Înrolează-te! „Capital inițial” poți face și aici. Oricum, în condițiile noi ale exploziei informaționale, educația patriotică de stat se confruntă cu educația individuală, cea de pe internet. Omul gândește dual. Și nu numai în Rusia. Oriunde.

În condițiile exploziei informaționale, fenomenul e global. Nu vrei globalism, stinge internetul. Dar, imbecilitatea lumii acesteia trebuie cel puțin înțeleasă, globalizat. Pe lângă dualismul, capitalist-comunist, bogat-sărac, va trebui de aplicat dualismul structurii aparatului cunoașterii, limbilor. De exemplu, cele două gândiri în limbi: rusă-română. Se știe că toate procesele noi au loc la granița a două faze. Pentru a uni cei doi imbecili în limbi, rus și român, a forma o comunitate sigură, este nevoie de intelectul de a gândi integrat, prin ambele. Pentru că cerând respect, rusul îți dă stima sa (uvajenie), partea personală, opusă respectului divin, generalizat. Nu se înțelege că stima (uvajenie), ceea ce dorește rusul „superior altor națiuni”, se confundă cu respectul, noțiune lipsă în rusă. Pentru că cerând iubire, rusul îți dă dragoste (ca la Bucea), pentru că în rusă nu există cuvântul general iubire. Iubirea divină (liubovi) se confundă cu dragostea(liubivi-sex). Intelectul, inteligența sau înțelepciunea , Î, de a diviza generalul de particular, aici lipsește: general-Î-particular; respect-Î-stimă; iubire -Î-dragoste. Astfel, imbecilitatea lumii acesteia va mai continua, pentru că promovarea acestor lucruri elementare, promovate pe pagina „Educația Complementară”, pe Facebook, sunt încă ocolite. Al treilea tip de „imbecilizare” ar putea fi numit Deșteptare, noțiune intuită de români, deja de 100 de ani, introdusă în Imnul țării. Se știe că, după intuiție urmează logica (intuiție-Î-logică) și invers. Pasul următor ar putea fi conștientizarea metodologiei autoeducației, aranjării spațiale a cuvintelor contradictorii și complementare, a principiilor logice ale gândirii, a legilor naturii, a limbilor agresive și pașnice . Încercați să vă cultivați singuri. În acest Ocean informațional, adevărat-Î-fals, triada (general-Î-particular) e o „arcă a lui Noe”, structură personalizată. Nu te invită nimeni în ea. Fiecare și-o construiește singur, pentru Sine, din cele ce s-a învățat până acum.

Și alte limbi (găgăuză sau maghiară) ar putea forma o dualitate cu limba română… Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil, dar indiciul fenomenului dat, triada-lipsă, oricum, trebuie afișat.

de Victor Deleu


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonaţi-vă. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook.
  • Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns