„A spune povești înseamnă o formă de slujire și mărturisire”

ziarullumina.ro

Pasiunea scriitoarei şi profesoarei Ioana Revnic de a spune „povești pentru suflet” a condus-o către un nou proiect, intitulat „Bucurie după Liturghie”, prin intermediul căruia, în vara aceasta, a ajuns în Parohia Poienarii Burchii din Protopopiatul Ploiești Sud. În acest fel a implicat mai mulți copii în activități folositoare pentru suflet și minte.

Coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”, Ioana Revnic, organizează împreună cu colaboratorii ei ateliere de povești și concursuri de creație pentru copii, adolescenți și chiar pentru adulți. „Poveștile au legătură și cu meseria mea. Am fost educatoare și învățătoare, sunt profesoară, iar povestitoare am devenit de când lucrez la Liceul Pedagogic Ortodox «Anastasia Popescu» din București. Aici, o fetiță din clasa pregătitoare mi-a dat într-o zi diploma de «Profesoară de povești», la care țin mai mult decât la diplomele mele de doctorat și de post-doctorat. Cred că toți avem nevoie de povești. Mai ales de acelea care ne amintesc că alegerea binelui este cea mai bună alegere și că poate să fie mereu făcută”, spune Ioana Revnic.

Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” (SOPS) a început în anul 2018 și, treptat, în cadrul său au fost introduse și concursuri pentru copii. Astfel, în anul 2020, primul an al pandemiei, când atelierul s-a desfășurat pe zoom, Ioana a hotărât ca, pe lângă povești, „să facem și altceva care să îi bucure și să îi preocupe pe copiii destul de speriați și izolați. Atunci, în luna mai, scriitoarea și ilustratoarea de cărți pentru copii Veronica Iani, prietena mea și colaboratoarea permanentă a proiectului SOPS, a venit cu ideea să facem un concurs, iar câștigătorii să fie anunțați de Ziua Copilului. Tema acestuia era «Copilăria este bucuria» și avea două secțiuni: Arte plastice și Literatură. Am primit peste 200 de desene și de compuneri. Jurizarea a fost foarte dificilă; în plus, am muncit zi și noapte pentru a realiza o broșură cu toate lucrările participanților”.

După acest prim concurs au urmat alte 20 de ediții cu diverse teme, cum ar fi: „Născuți din inimă” (dedicat adopțiilor), „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, „Minunile din jurul nostru”, „Învață de la toate”, „Cealaltă Bucovină”, „Putna 1871: Serbarea tuturor românilor”, „Recu­noștință profesorului meu” etc. La acestea au participat peste 2.250 de copii din România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Elveția, Olanda, Belgia.

„Bucurie după Liturghie”

Cel mai recent proiect al Ioanei Revnic, intitulat „Bucurie după Liturghie”, este unul de succes deja în rândul comunităților din parohiile bucureştene și împrejurimi. Acest proiect este destinat comunităților parohiale, de aceea dimensiunea catehetică e importantă. Domeniul de activitate este educația non-formală, iar activitatea se desfășoară sub formă de ateliere interactive de povești pentru copii, dar cei mici au parte şi de activități practice, jocuri și multe surprize. Scopul este înțelegerea vieții creștine, prin intermediul unor povestiri formatoare, precum și cultivarea dorinței de a duce, azi, o viață creștină. În esență, prin intermediul atelierelor de povești se urmărește apropierea copiilor de Biserică. Și, alături de ei, pe părinții lor. Acti­vi­tățile din cadrul proiectului sunt complementare celor desfășurate, deja, în comunitățile parohiale și/sau la școală. (…) – continuarea pe ziarullumina.ro, autor: Ștefania Coșuleanu.

Pentru Ioana Revnic, „a spune povești înseamnă o formă de slujire și de mărturisire. Rolul cu care mă identific cel mai mult este cel de mijlocitor. Eu sunt un om de legătură. Îmi doresc ca prin ceea ce fac și, îndeosebi prin proiectul «Bucurie după Liturghie», să îi aduc dincolo de pragul bisericii pe copii, pe părinți, pe cei apropiați lor. Apoi, pe fiecare preotul îl ia de o mână; sfinții, de cealaltă. Și, ajutat astfel, fiecare om își vede de călătoria lui spre Dumnezeu”.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa/abona. Contactați-ne oricând. Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă/integră, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns