Mihail Neamțu: Șapte decenii aflată-n serviciul public, această femeie n-a făcut nicio greșeală majoră, nicio gafă impardonabilă. Oare de ce? Pentru că, la rândul ei, Regina avea sentimentul intim al devoțiunii față de Iisus Hristos…

Foto: playtech.ro

Oamenii au nevoie să vadă și să atingă un model concret de noblețe și verticalitate, așa cum a fost, pentru milioane de cetățeni britanici, regretata Regina Elisabeta a II-a: un exemplu magnific de integritate, umanitate, decență, demnitate.

Șapte decenii aflată-n serviciul public, această femeie n-a făcut nicio greșeală majoră, nicio gafă impardonabilă. Oare de ce? Pentru că, la rândul ei, Regina avea sentimentul intim al devoțiunii față de Iisus Hristos. Porunca biblică „să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău” i-a călăuzit gândurile și faptele de-a lungul unui secol.

În ziua de 2 iunie 1953 a fost încoronată la Westminster Abbey. Atunci i-a conjurat pe membrii familiei: Rugați-vă pentru mine. Regina invoca frecvent parabola bunului samaritean. Într-o comunicare televizată făcută de Crăciun, în 25 decembrie 2014, vocea monarhiei britanice spunea: „For me, the life of Jesus Christ, the Prince of Peace . . . is an inspiration and an anchor in my life.”

Fie regi, fie supuși, fie regine, fie bone sau coafeze, bărbații și femeile din toată lumea au nevoie de un model care să-i inspire, să-i ghideze, să-i ajute în teribilele încercări ale vieții. Moartea ne înspăimântă. Suferința ne apasă, mai ales după o anumită vârstă. Suntem condamnați să ruginim și să gustăm din pocalul dezamăgirilor de tot soiul.

Regina Elisabeta a II-a și-a văzut țara atacată de naziști, tatăl decedat prematur, unchiul Edward al VIII-lea înșelat de Hitler, apoi propriul mariajul periclitat, imperiul britanic dizolvat. S-a sfătuit cu oameni de talia lui Harry S. Truman, Winston Churchill, Ike Eisenhower, JFK sau Ronald Reagan.

În ultima parte a vieții s-a confruntat cu moartea nurorii sale, Prințesa Diana, apoi cu numeroasele divorțuri petrecute-n propria sa familie, plus scandalul legat de Prințul Andrew, fiul rătăcitor, care s-a apropiat periculos de cercul controversatului Jeffrey Epstein… A învățat să ierte, să iubească și să uite.

Spun această poveste pentru a ne reaminti un adevăr esențial: creștinismul nu e pentru cei slabi, proști și săraci. Nicidecum! Credința în Iisus Hristos (care l-a determinat pe actualul Rege Charles al III-lea să călătorească des la Muntele Athos) transformă viețile tuturor oamenilor, indiferent de condiția lor socială.

Personal, m-a impresionat mărturia discretă și fermă a Reginei Elisabeta a II-a, care a fost spovedită, împărtășită și unsă cu mir după un ritual care datează din anul 973 d.Hr., cunoscut și Împăraților din Bizanț.

Orice haine am purta și orice titluri am avea, știm că sufletul fiecăruia dintre noi tânjește după lumină, adevăr, frumusețe, înviere. Regina Elisabeta a II-a s-a bucurat de cea mai mare binecuvântare a vieții: credința vie și lucrătoare în Cel care a biruit moartea. (Foto: playtech.ro)

de Mihail Neamțu


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonaţi-vă. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook.
  • Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!

  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns