Vâlcea. Sute de elevi au participat la Proiectul educațional de reconstituire istorică „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”

„Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”
Un inedit proiect educațional s-a desfășurat săptămâna trecută în Vâlcea. O societate modernă are în vedere, pe lângă aspectele și necesitățile respectării valorilor universal recunoscute în prezent, și prezervarea moștenirii lăsate de generațiile anterioare. Plecând de la acest deziderat, Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni a găzduit în perioada 6-7 octombrie 2022, evenimentul de reconstituire istorică intitulat „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”.
Despre cele întâmplate săptămâna trecută la Bujoreni, prof. Daniela Mihaela Samoilă, Inspector Școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, ne-a declarat că evenimentul s-a bucurat de prezența a câtorva sute de elevi dornici să descopere istoria vie. „Reconstituirea istorică, spune prof. Daniela Mihaela Samoilă, are o dimensiune educațională, fiind un factor important în crearea unei viziuni cât mai complete asupra unor evenimente sau comportamente din istorie, contribuind la dezvoltarea educației generațiilor tinere. Câteva sute de elevi au participat pe parcursul a două zile, la Proiectul educațional „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”, organizat de Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Asociația Culturală „Veteres Milites” Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Vâlcea și a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Elevii au avut ocazia să vadă pe viu cum trăiau dacii și romanii, cum se îmbrăcau, cu ce se ocupau, dar și cum se luptau.”

Plecând de la urmele lăsate de strămoșii noștri într-una din cele mai importante cetăți dacice, Buridava de la Ocnele Mari, sau în linia de fortificații de castre romane de pe Valea Oltului, precum Arutela de la Călimănești, reprezentanți ai Asociaţiei Culturale Veteres Milites, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și ai Asociației „Dacii liberi” din Orăștie – Alba, au pus în scenă o serie de spectacole, o istorie practică, experimentală pentru a atrage copiii, de la clasele primare până la cei de liceu, să afle mai multe despre trecutul și strămoșii lor.
„Astfel de evenimente sunt binevenite, fiind atractive pentru elevi și reprezintă o bună componentă educațională alternativă, complementară celei tradiționale. Proiectul aduce în fața elevilor conceptul de istorie vie, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de luptătorii daci și soldații romani, diverse obiecte și accesorii, tehnici de prelucrare și confecționare a acestora, dar și reconstituirea unor scene de luptă”, a declarat Inspectorul Școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane, prof. Daniela Mihaela Samoilă.


În cadrul evenimentului de reconstituire istorică de la Bujoreni – Vâlcea, elevii dar și restul participanților au asistat la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, au putut vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și au luat parte la reconstituirea unor scene de luptă între războinicii daci și romani. Pe lângă demonstrațiile militare, cei prezenți la eveniment au descoperit viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, întregul proiect fiind încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului a fost asigurată de domnul dr. Silviu I. Purece, cadru didactic de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, arheolog expert specializat în domeniul istoriei antice.




Pentru detalii despre eveniment puteți accesa pagina de Facebook Muzeul Judetean Aurelian Sacerdoteanu Valcea, pagina de Facebook Veteres Milites-Sibiu, site-ul https://asociatiaculturalaveteresmilites-com.webnode.ro/ și canalul de Youtube Asociatia Culturala Veteres Milites Sibiu, unde veţi găsi fotografii şi filme edificatoare.


- Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
- Contactați-ne oricând.
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
- Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Contează pe ȘTIRI ce contează!