Fenomen îngrijorător în România. Vârsta copiilor care se droghează a scăzut până la 12 ani. Consumul are loc inclusiv la școală

Sursa: Facebook

Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 12 ani, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate, avertizează dr. Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Într-un interviu pentru News.ro, dr. Gabriela Niţescu spune că în clinică ajung copiii cu supradoze, ceea ce reprezintă doar vârful icebergului, deoarece numărul celor care consumă este cu mult mai mare.

Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii. Din păcate, la momentul respectiv, semnalele noastre nu au avut prea mult ecou nici în rândul specialiştilor, nici în rândul publicului larg, şi încet încet s-au conturat şi s-au creat grupurile acestea de consumatori şi în rândul adolescenţilor şi al tinerilor din ţara noastră.

Este adevărat că noi ne confruntăm mai frecvent decât alţi colegi pediatri pentru că noi avem o secţie specializată de toxicologie clinică, care funcţionează de foarte multă vreme, are mai mult de 25 de ani.

Numărul lor a început să crească după anii 2000, a fost o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis. Ulterior a urmat perioada 2009 – 2010, când a fost un boom al supradozelor şi al consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice, cum au fost ele denumite iniţial. Până când s-a reglementat comercializarea acestora atât la noi în ţară cât şi pe plan european, iar în ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”, a explicat dr. Niţescu.

Potrivit acesteia, copiii care ajung de urgenţă la spital cu supradoză, vârful icebergului. Cei care consumă în mare parte nu ajung să fie diagnosticaţi. Cannabisul este pe primul loc la consum, explică medicul, urmat de substanţe etnobotanice. Consumul are loc inclusiv la şcoală, spune medicul. (…) – integral pe RostOnline.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns