Ziua Armistițiului, comemorată vineri la Cimitirul Internațional al Eroilor din Târgu Jiu

Ziua Armistițiului va fi comemorată vineri la Târgu Jiu, în Cimitirul Internațional al Eroilor, începând cu ora 11.00. Evenimentul este dedicat împlinirii a 104 ani de la semnarea armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

Profesorul Andrei Popete Pătrașcu a oferit câteva precizări cu privire la Ziua Armistiţiului comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiègne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat, în mod formal, la Versailles în 1919.

La evenimentul de comemorare a Zilei Armistițiului desfășurat la Cimitirul Internațional al Eroilor din Târgu Jiu și-au anunțat prezența mai multe asoviații și ONG-uri: Asociația culturală Tătărescu, ANCMRR Gorj „General Ioan Culcer”, ANCE „Regina Maria” Filiala Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Gorj, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația Detecții Gorj, Asociația Arca Lex, Asociația Școala Gorjeană.

În România, Ziua Armistițiului a fost sărbătorită încă din perioada interbelică, când era celebrată prin manifestări publice de cinstire a eroilor și victimelor Primului Război Mondial. Din anul 2014, prin adoptarea Legii 150, România recunoaşte meritele personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordă drepturi acestora şi urmaşilor celor decedați. Astfel, „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor”.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns