Parlamentul European, rezoluție pe tema drepturilor omului în Qatar. Europarlamentarii deplâng abuzurile asupra comunității LGBTQ+

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar. Deputații deplâng abuzurile comise de autoritățile țării asupra comunității LGBTQ+. Aceasta includ utilizarea legilor interne care permit ca persoanele LGBTQ+ să fie reținute provizoriu fără a fi acuzate sau judecate timp de până la șase luni, se precizează într-un comunicat transmis de PE.

Potrivit sursei citate, eurodeputații subliniază că țara a câștigat procesul de selecție pentru organizarea Cupei Mondiale FIFA pe fondul unor acuzații credibile de luare de mită și corupție. Ei deplâng decesul și vătămarea a mii de lucrători migranți, cei mai mulți din sectorul construcțiilor care a ajutat țara să se pregătească pentru turneu.

De asemenea, rezoluția îndeamnă Qatarul să consolideze măsurile privind egalitatea de gen, inclusiv prin abolirea completă a tutelei asupra femeilor, intensificându-și, în același timp, eforturile de realizare a unei reprezentări echitabile a femeilor pe piața oficială a muncii.

Totodată, Parlamentul European îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA.

O astfel de reformă ar trebui să includă introducerea unor proceduri democratice și transparente de atribuire a Cupelor Mondiale de fotbal și punerea în aplicare strictă a criteriilor privind drepturile omului și sustenabilitatea pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt așa-numitului „sportswashing” (îmbunătățirea reputației prin sport), evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie acordate țărilor în care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și în care predomină violența sistematică bazată pe gen, se precizează în comunicatul de presă.

de Raluca Oanță


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns