Cronica unei revoluții furate (Ep. 7). 20 Decembrie 1989. Primul oraș liber al României. „Tatăl nostru” din 100.000 de piepturi. La TVR, Ceaușescu apare și insultă manifestanții timișoreni

Foto: pressalert.ro

În zorii zilei de 20 decembrie 1989, Timișoara arată asemenea unui oraș aflat sub ocupație. Peste tot trupe ale Armatei și Ministerului de Interne, vehicule blindate, arme. Forțele de represiune stăpânesc orașul. Și totuși, în acea dimineață lucrătorii din fabricile timișorene refuză să mai intre în schimburi și, în ciuda intervenției cadrelor de partid, se vor aduna în curţile unităţilor pentru a protesta.

ora 10 – Muncitorii ies din unităţile economice şi se îndreaptă în coloană spre centrul oraşului. Armata nu va mai îndrpăzni să tragă în zecile de mii de muncitori.

ora 13 – Manifestanții spulberă dispozitivul militar din faţa Operei ocupă piața, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. În fața acestei ridicări a muncitorimii timișorene, la ordinul generalului Milea, Armata se retrage în cazărmi. Liderii Revoluţiei se instalează balconul Operei, de unde vor vorbi mulţimii care se adună cu zecile de mii. Se constituie prima structură politică a Revoluției Române, Frontul Democratic Român, care proclamă Timişoara drept „primul oraş liber din România”. Mass-media din străinătate transmite știri despre declararea Timișoarei ca oraș liber. Mulţimea din Timişoara desemnează un comitet cetăţenesc care să prezinte revendicările sale autorităţilor comuniste.

ora 15 – Nicolae Ceauşescu se întoarce din Iran şi organizează o nouă teleconferinţă în care expune din nou propria sa viziune asupra evenimentelor de la Timișoara, pe care leconsideră exclusiv opera intervenției unor forțe străine, respectiv SUA, URSS şi Ungaria.

Soseşte la Timişoara prim-ministrul Constantin Dăscălescu, care intră în negocieri cu reprezentanţii protestatarilor
aflaţi în faţa Comitetului Judeţean de Partid. Printre revendicările acestora se numără: demisia lui Nicolae Ceauşescu şi a guvernului, organizarea alegerilor libere, reformarea învăţământului şi libertatea absolută a presei, Radioului şi Televiziunii, anchetarea şi condamnarea tuturor celor răspunzători pentru represiunea armată din zilele de 17, 18 şi 19 decembrie, eliberarea deţinuţilor politici, înapoierea morţilor pentru a fi îngropaţi creştineşte. fără a se ajunge la nici o înțelegere din cauza inflexibilității lui Dăscălescu.
Apar germenii unor manifestări revoluționare și în alte orașe din Banat, la Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta. La Lugoj se înregistrează chiar victime ale represiunii.
Spre seară, începe operaţiunea de eliberare a primelor persoane reţinute în timpul evenimentelor de sâmbătă şi duminică.
La Operă, devenită centrul Revoluției în Timișoara, este elaborată Proclamaţia Frontului Democratic Român, primul document politic al Revoluției din 1989.
Radio Europa Liberă transmite un apel la solidaritate pentru cauza Revoluţiei, cerând tuturor românilor să aprindă a doua zi, la ora 19, o lumânare la fereastra fiecărie case, pentru morţii Timişoarei.

ora 19 – La Televiziunea Română este difuzată o cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu. Având alături pe Elena Ceaușescu și alți fruntași ai CPEx, Ceaușescu condamnă acțiunile protestatare de la Timişoara, pe care le consideră opera agenturilor străine de spionaj, menite să doboare regimul comunist și să dezmembreze România. El anunță măsuri și mai drastice de represiune.

Ceaușescu ordonă gărzilor patriotice din judeţele Olteniei să intervină în forţă la Timişoara.

Este proclamată starea de necesitate pe tot cuprinsul judeţului Timiş. Se hotărăște organizarea de mitinguri pentru condamnarea Revoluţiei din Timişoara.

ora 24 – Nicolae Ceauşescu convoacă la sediul CC al PCR din Bucureşti pe reprezentanţii ambasadei URSS pentru a le cere retragerea agenţilor sovietici din Timişoara. Decrepit, rupt de realitate, era incapabil să accepte că la Timișoara se ridicase poporul român, nu agenții sovietici.

Noaptea de 20 spre 21 decem­brie 1989, la ordinul lui Ceaușescu, mii de muncitori din Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt îmbrăcaţi în uniforme de gărzi patriotice, înarmaţi cu bâte şi trimişi cu trenuri speciale spre Timişoara.

Și a fost seară, și a fost dimineață. Ziua a cincea…


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns